Strokovna ekskurzija v območje LAS "Capo Santa Maria di Leuca v Italiji s predstavitvijo modela spodbujanja celostnega urejanja vasi

  • 29 oktober 2018 |
  • velikost pisave

Letošnja strokovna ekskurzija (22. do 26. 10. 2018) je potekala v provinci Lecce (Apulia) v Južni Italiji, v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca ", kjer smo si ogledali njihove projekte ter pobližje spoznali model spodbujanja celostnega urejanja vasi. Udeležili so se je upravljavci in člani upravnih odborov 17 LAS-ov ter predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, skupaj 42 udeležencev.

 

LAS "Capo S. Maria di Leuca" deluje že od leta 1992 in izvaja program LEADER že četrto programsko obdobje. S projekti so še posebej spodbujali razvoj območij nekoliko oddaljenih od obale. Na ta način so razširili ponudbo, zagotovili bolj homogen razvoj in podaljšali turistično sezono. Razvojne projekte v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca " so predstavili predsednik Rag. Rinaldo Rizzo, direktor Dr. Giosuè Olla Atzeni in vodja LAS Antonazzo Marurizio,. Med projekti so izpostavili razpršeni hotel, model celostnega urejanja vasi in natečaj za najlepšo vas, agri turizem, religiozni turizem ter kulturne in socialne aktivnosti. Podrobneje so vsebine predstavljene na njihovi spletni strani (https://www.galcapodileuca.it) in v predstavitvah, ki so dostopne na spletni strani DRSP (http://drustvo-podezelje.si/novice/item/656-strokovna-ekskurzija-las-v-italiji).

Med ogledom projektov so nas toplo sprejeli župan občine Tricase Carlo Chiuri, župan Občine Presicce Salvatore Riccardo Monsellato, župan občine Specchia Antonio Biasco, župan občine Ugento Massimo Lecci in županja občine Alessano Francesca Torsello, o našem obisku pa so poročali tudi lokalni mediji (https://bit.ly/2SqQiXS, https://bit.ly/2OZtPmP).
Program razvoja podeželja v Italiji ter razdelitev območij je predstavil Giuseppe Gargano, CREA (Svet za kmetijske raziskave in agrarno ekonomiko), Ministrstvo za politike kmetijstva, prehrane in gozdarstva, regionalni program razvoja podeželja 2014/2020 v območju Puglie, s poudarkom na ukrepu 19 - Podpora za lokalni LEADER razvoj pa Dr. Agr. Cosimo R. Sallustio, iz Oddelka za kmetijstvo, razvoj podeželja in okolje.

 

PROGRAM

 

PREDSTAVITVE:

 

POROČILO

 

FOTOGALERIJA

 

LISTA PRISOTNOSTI A

LISTA PRISOTNOSTI B

 

 

nazaj na vrh