Novice Društvo

Ali ste vedeli?

  • 01 junij 2024 |

Pralni stroji so velik onesnaževalec vodnih virov z mikroplastiko. Inovativni filtri Slovenskega podjetja PlanetCare d.o.o. jo ujamejo kar 98% in prispevajo k zmanjšanju onesnaženja vodnih virov po vsem svetu.

Preberite več...

Alples – tudi prah iz ventilacijskega sistema predelajo v plošče

  • 01 junij 2024 |

Količina lesnih ostankov iz ventilacijskih cevi v podjetju Alples je odvisna od obsega proizvodnje, a na dan znese približno 7 do 8 m³. Le tega, v okviru projekta Start Circles, Alples predela v nove pohištvene elemente, kot so iverna in lesno-polimerna kompozitna plošča. Ne le, da zmanjšujejo porabo naravnih virov, temveč tudi podaljšujejo življenjsko dobo materialov ter ustvarjajo izdelke brez odpadkov.

Podjetje Alples že desetletja stoji za kakovostnimi pohištvenimi rešitvami, a v zadnjih letih se je njihova zavezanost trajnosti in inovaciji izkazala v posebej pionirskem projektu – Start Circles. Gre za ambiciozen korak v smeri krožnega gospodarstva, ki odraža Alplesovo predanost trajnostnemu poslovanju in odgovornosti do okolja. Z inovativnimi pristopi k recikliranju in ponovni uporabi materialov postavlja Alples standarde trajnostnega poslovanja v pohištveni industriji in se utrjuje kot vodilno podjetje v trajnosti in inovaciji.

Preberite več...

Poziv vladam, da pristopijo k Podeželskem paktu

  • 01 junij 2024 |

Spodbuditi regionalne in nacionalne institucije na področju podeželja k zavezi evropski podeželski viziji, Podeželskemu paktu ter izvedbi konkretnih dejanj je bil namen tretjega srečanja koordinacijske skupine.

Udeleženci srečanja so izmenjali tudi mnenja o najnovejših pomembnih poročilih na ravni EU, kot so, Dolgoročna vizija: ključni dosežki in poti naprej, deveto poročilo o kohezijski politiki in poročilom skupine na visoki ravni o prihodnosti kohezijske politike. Seznanili so se s prednostnimi ukrepi članic koordinacijske skupine pakta v letu 2024 ter aktivnostmi Evropske komisije in podpornega urada Pakta za podeželje. Srečanje je potekalo 16. 4. 2024 v Bruslju. Preberite si več o srečanju TUKAJ.

Preberite več...

Spoštujmo gozdni bonton!

  • 01 junij 2024 |

S toplejšimi dnevi so tudi gozdovi privlačna točka, saj so prostor sprostitve in rekreacije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob tem poudarja, da je treba spoštovati gozdni bonton. Ta obiskovalce gozdov ozavešča o dejstvu, da ima vsak gozd lastnika in da smo v gozdu gostje tako gozda kot njegovega lastnika. Več si preberite TUKAJ in na spletni strani TUKAJ.

Preberite več...

Pridružite se EU podeželskemu paktu

  • 01 junij 2024 |

Evropsko komisija je ustanovila EU podeželski pakt (Rural Pact community TUKAJ) s katerim želi povezati raznolike podeželske deležnike, da postanejo glasniki podeželskih prebivalcev in sooblikujejo dolgoročno vizijo evropskih podeželskih območij do 2040. Dolgoročna vizija evropskih podeželskih območij temelji na štirih povezanih akcijskih področjih: močna, povezana, odporna in uspešna podeželska območja do 2040, komisija pa poziva posameznike in predstavnike organizacij / institucij / državnih organov, da jo soustvarjajo s svojimi stališči.

Preberite več...

Mednarodna tržnica lokalnih izdelkov in tekmovanje za regionalne izdelke iz območja Alp, Švica, 9. – 10. 11. 2024

  • 01 junij 2024 |

Prva mednarodna tržnica in tekmovanje za regionalne izdelke z območja Alp bo potekalo  9. – 10. 11. 2024 v nekdanjem samostanu v Stansu u v Švici. Najboljše izdelke žirija nagradi z medaljami, svoje izdelke pa boste obiskovalcem lahko predstavili na tržnici. Registracija regionalnih izdelkov in rezervacija stojnic na tržnici preko spletne strani alp24.ch, za dodatne informacije pa pišite na info@alp24.ch.

Preberite več...