Novice Društvo

Kupujmo domače - prodaja pridelkov in izdelkov na kmetijah ostaja nemotena

• 23 marec 2020 |

Novi odlok vlade začasno prepoveduje ponujanje in prodaje blaga in storitev potrošnikom, kar pa ne velja za kmetije. MKGP zato poziva vse zainteresirane deležnike, da svojo ponudbo predstavijo na spletni strani »Kupujmo domače«.

Ta kmetom omogoča, da brezplačno predstavijo ponudbo svoje kmetije in tako povečajo neposredno prodajo na kmetiji in hkrati potrošnikom omogočijo nakup lokalno proizvedene hrane neposredno na kmetiji. Predstavitev ponudbe je za kmete brezplačna.

Preberite več...

Pobuda DRSP za dodelitev dodatnih sredstev za ukrep 19.3 je preložena na jesen 2020

• 17 marec 2020 |

DRSP je na predlog članov 4. 3. 2020  na MKGP naslovil pobudo za povečanje sredstev za izvajanje ukrepa 19.3 za 3 milijone evrov.  Predlagal je, da se, zaradi slabšega črpanja, preusmerijo sredstva iz ukrepa 6 – biodiverziteta in ukrepa 8 – gozdarstvo. Predlog utemeljuje s pomembnimi učinkih na ravni cele države, ki jih imajo projekti sodelovanja na ti dve področji. Pobuda društva je dostopna TUKAJ.

Ministrstvo v odgovoru pojasnjuje (celoten dokument je dostopen TUKAJ), da takšna razporeditev v okviru 8. spremembe PRP 14-20 ni mogoča. Organ upravljanja bo poskušal animirati teren in v čim večji meri spodbudil črpanje na obstoječih ukrepih. Sporočilo zaključijo z pojasnilom, da bodo črpanje po ukrepih ponovno pregledali jeseni 2020 in preučili možnosti za prenos sredstev.

5. javni poziv LAS Dolina Soče

• 28 februar 2020 |

LAS Dolina Soče je v petek, 31. januarja, objavila 5. javni poziv za izbor operacij za uresničevanje Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino LAS Dolina Soče za programsko obdobje 2014–2020 v letu 2020.

Rok za vložitev predlogov operacij za sofinanciranje: 3. aprila 2020. Več informacij o javnem pozivu najdete TUKAJ.

5. javni poziv LAS Prlekija

• 28 februar 2020 |

LAS Prlekija je 17. 2. 2020 objavila 5. javni poziv za izbor operacij - sofinanciranje iz sklada EKSRP.
Namen javnega poziva je izbor operaciji (projektov), katerih rezultati prispevajo k uresničevanju Strategije lokalnega razvoja na območju občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej v obdobju 2020 - 2021
Rok za oddajo vlog na 5. javni poziv je 31. marec 2020. Več informacij TUKAJ.

2. javni poziv LAS Spodnje Savinske doline (LAS SSD) iz sklada EKSRP

• 28 februar 2020 |
LAS SSD objavlja 2. javni poziv za izbor operacij za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS SSD v programskem obdobju 2014 – 2020 iz sklada EKSRP. Javni poziv se izvaja kot podpora za izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, in znotraj tega v okviru podukrepa »Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost«. Sredstva za sofinanciranje je LAS dodelilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).
Razpis bo odprt do 13.3.2020. Več informacij TUKAJ.