Novice Društvo

1. skupno srečanje ponudnikov in pridelovalcev lokalne hrane

  • 26 november 2019 |

LAS med Snežnikom in Nanosom pripravlja v torek 3.12.2019,  1. skupno srečanje ponudnikov in pridelovalcev lokalne hrane iz občin  Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Bloke, Cerknica in Loška dolina, ki bo v učilnici št. 17 dijaškega doma Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna (Tržaška cesta 36, 6230 Postojna) s pričetkom ob 17,00 uri. V okviru projekta Z roko v roki do kakovostne prehrane, v katerem sodelujeta oba LASa  iz regije, želijo ustvariti pogoje za vzpostavitev sistema lokalne oskrbe. Pri tem upoštevajo obstoječo ponudbo lokalnih ponudnikov kakor tudi njihove potenciale za povečanje ponudbe, in na drugi strani potrebe končnih potrošnikov (predvsem vrtci, šole, domovi za starejše, bolnišnice). Bolj podrobno v priloženem vabilu.

Preberite več...

Projekt LESARIUS

  • 26 november 2019 |

Projekt "LESARIUS – Izkusi – Ustvarjaj – Spoštuj!" je podprt s sredstvi EKSRP preko LAS Srce Slovenije. Projekt je trenutno v polnem razmahu. V teku je zbiranje snovne in nesnovne kulturne dediščine območja, povezane s starimi lesarskimi dejavnostmi kolarstva, tesanja, mizarstva, sodarstva, rezbarstva, pletarstva ipd. Ob tem naprošajo vse, da staro orodje, ki se navezuje na te dejavnosti in ga ne potrebujete več, darujete za novo muzejsko zbirko na Veliki Preski.

Preberite več

Preberite več...

1. mednarodna konferenca SEE LEADER

  • 26 november 2019 |

V Opatiji (Hrvaška) je med 20. in 22.11.2019 potekala mednarodna konferenca SEE LEADER o praktičnih in teoretičnih pogledih na izvajanje programa Leader / CLLD v jugovzhodni Evropi, ki se jo je udeležilo nekaj več kot 300 udeležencev iz 16 držav. Cilj konference je bila podpora močnejšega povezovanja partnerstev LAS s pomočjo znanstvenih in raziskovalnih institucij ter strokovnjaki s področja izvajanja programa Leader/CLLD, da bi skupno našli rešitve za razvoj podeželskih, ribiških, otoških in urbanih skupnosti.

Preberite več...

Zasedanje 4. Evropskega podeželskega parlamenta

  • 26 november 2019 |

4. Evropski podeželski parlament (ERP - European Rural Parliament) je potekal od 6. do 9. novembra 2019 v španskem obmorskem mestu Candás, v avtonomni skupnosti Asturia. Med 400 predstavniki iz 41 držav je bila tudi pet članska Slovenska delegacija Društva za razvoj slovenskega podeželja. Dogodek je gostil READER(Asturijska mreža za razvoj podeželja) in njihovi partnerji v sodelovanju s partnerjem ERP REDR(Španska mreža za razvoj podeželja). Zaključki dvoletnega spremljanja razvoja evropskega podeželja in razprav v času zasedanja parlamenta so strnjeni v Candás deklaraciji (Manifesto draft final 1+), katere podpisniki so predstavniki READER, ERCA-ERP, PREPARE in ELARD. 4. EPP je so-predsednikoval Goran Šoster, eden od ključnih članov Društva za razvoj slovenskega podeželja ter podpredsednik združenja PREPARE.

Preberite več...

Evalvacija – pristopi in orodja

  • 25 november 2019 |

Evropska mreža za razvoj podeželja je na spletni strani objavila nov sklop informacij »Nazaj k izhodišču« povezan z evalvacijo. Razdeljene so v pet kategorij: osnovni koncepti elevacijskega procesa in teme, upravljanje s podatki in indikatorji, LEADER, nacionalne mreže za podeželje ter predstavitev evalvacij.

Med orodji na tej spletni strani najdete tudi podatke o LASih v EU, iskalnik partnerjev, orodja za izvajanje pristopa LEADER, povezavo do portala Pametnih vasi…

Več: https://enrd.ec.europa.eu/evaluation/back-basics_en?pk_campaign=TWT%20BB.

Preberite več...

Vabilo na posvet o trajnostnem turizmu v zaščitenih območjih - 27.11.2019 v Pivki

  • 25 november 2019 |

LAS med Snežnikom in Nanosom in LAS Notranjska vabita na posvet o trajnostnem turizmu v zaščitenih območjih, ki bo 27.11.2019 ob 18:00 v Krpanovem domu v Pivki. Gre za posvet zainteresiranih ponudnikov, s katerim želijo preveriti interes po sodelovanju in razvoju turističnih storitev. Na osnovi izraženega interesa se bodo povezali z partnerji in pripravili projekt, ki bo dodana vrednost turistični ponudbi na območju Zelenega krasa in širše, saj nameravajo k sodelovanju pritegniti še 6 drugih LAS v Sloveniji in tujini.

Več informacij najdete v VABILU.

Preberite več...

LAS Dolenjske in Bele krajine najava 5. javnega poziva - sklad EKSRP

  • 25 november 2019 |

Upravni odbor LAS DBK je na svoji 13. seji potrdil terminski načrt objave 5. JAVNEGA POZIVA LAS DBK, ki bo objavljen v kratkem in bo odprt dva meseca. Poziv bo namenjen sofinanciranju projektov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), ki bodo sledili kazalnikom ukrepa 1.B Povečati samooskrbnost na prehranskih in ostalih področjih in 4.B Spodbujanje izkustvenega učenja in sobivanja z naravo za mlade in osebe s posebnimi potrebami.


Preberite več...

Anketa 5SPP

  • 08 november 2019 |

Spoštovani,

udeležili ste se 5. Slovenskega podeželskega parlamenta, ki je potekal 8. in 9. 10. 2019 v Majšperku. Prosimo vas za mnenje o izvedbi delavnic, plenarnega dela in slovesnosti ter predloge za prihodnji parlament. Anketa je dostopna na povezavi https://www.1ka.si/a/236974, vaše odgovore pa, pošljite do 19. 11. 2019.

Slovenske podeželske parlamente soorganiziramo na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje, ki deluje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujemo!

Organizacijski odbor 5. Slovenskega podeželskega parlamenta 

Vsa gradiva 5. Slovenskega podeželskega parlamenta so objavljena na spletni strani DRSP in na spletni strani PRP.

Preberite več...