Rural Toolkit - spletni zalogovnik krožnega biogospodarstva

V Rural Toolkitu najdete informacije o krožnem biogospodarstvu, zgodbe o uspehu, priročnike, ideje in priložnosti za sodelovanje, praktične povzetke projektov / aktivnosti, poslovne načrte, poročila o raziskavah… Z registracijo v zbirko orodij bo vaše podjetje / inštitucija postala bolj prepoznaven akter v skupnosti, dodali boste lahko svoje komercialne rešitve in predloge za sodelovanja ... ter bili obveščeni med prvimi.

Rural Toolkit je spletni zalogovnik bioloških rešitev, ki omogoča interakcijo med podeželskimi akterji in zagotavlja podlago za širšo uporabo bioloških rešitev na podeželju, kar omogoča prehod podeželskih območij iz linearnega gospodarstva v krožno biološko gospodarstvo.

Preberite več...

Ali ste vedeli? Slovensko-hrvaški proteinski piškoti razglašeni za najboljši prigrizek na svetu

BiteMe Nutrition je z najnovejšo linijo proteinskih piškotov zmagal v kategoriji Best Snack izbora organizacije World Food Innovation Award. BiteMe Nutrition je Slovensko-hrvaški startup, v Sloveniji pa deluje pod okriljem strateškega partnerja ter prvega in največjega zasebnega investitorja podjetja Medex. Postali so prvo podjetje v regiji s to prestižno nagrado v devetnajstih letih njenega obstoja. TUKAJ lahko preberete njihovo zgodbo.

Preberite več...

Liofilizirana zelenjava – priložnost za lokalno samooskrbo

Linija liofilizirane zelenjave Lifis je med 68 prijavljenimi izdelki na razpisu za najbolj inovativna živila leta 2025 prejela posebno nagrado za inovativnost pri lokalni pridelavi in predelavi živil. Natečaj organizira Inštituta za nutricionistiko. 

Liofilizacija je postopek sušenja pri zelo nizkih temperaturah, ki omogoča, da zelenjava ohrani skoraj vse vitamine, minerale, vlaknine ter svojo naravno aromo in hrustljavost. Prednost izdelkov Lifis je v tem, da so popolnoma naravni, brez dodatkov, ter primerni kot zdrav prigrizek ali sestavina za smutije, jogurte in druge jedi. Potrošniki jih cenijo zaradi intenzivnega okusa in praktičnosti, saj izdelki ne potrebujejo hlajenja in imajo dolgo obstojnost.

Podjetje Lifis s svojo inovacijo dokazuje, kako je mogoče lokalno pridelano zelenjavo predelati na način, ki ohranja njeno kakovost in hranilno vrednost, hkrati pa ponuja odgovor na potrebe sodobnih potrošnikov po zdravih, naravnih in trajnostnih živilih. Njihova zgodba je navdih za druge proizvajalce ter pomemben prispevek k razvoju inovativnega in trajnostnega slovenskega prehranskega sektorja.

Preberite več...

Ali ste vedeli: Trajnostno upravljanje gozdnih in kmetijskih ekosistemov v čezmejnem območju

Da je projekt FoRESisT inovativna pobuda za trajnostno upravljanje gozdnih in kmetijskih ekosistemov v čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško. Cilj projekta je izboljšanje stanja habitatov, podpora biotski raznovrstnosti ter vrednotenje ekosistemskih storitev, zlasti v gozdnih, kmetijskih in sladkovodnih habitatih, ki se soočajo z degradacijo zaradi različnih groženj, kot so urbanizacija, invazivne vrste, podnebne spremembe in onesnaženje.

Preberite več...

Inovativne in trajnostne pijače ter funkcionalni napitki

Podjetje BeLife Drinks je slovenska zgodba o uspehu, ki se osredotoča na proizvodnjo inovativnih in trajnostnih pijač, kot so kombuča ter funkcionalni napitki. Njihova filozofija temelji na naravnosti, kakovosti in trajnostnem razvoju, kar jih postavlja med vodilne proizvajalce v svoji panogi. BeLife je znano po uporabi tradicionalnih metod fermentacije, pri čemer varijo kombučo po dolgotrajnem procesu naravne fermentacije, podobno kot so to počele generacije pred njimi. Pri tem uporabljajo visokokakovostne mešanice čajev, sladkorjev in domače kulture kombuče.

Preberite več...

Tradicija in inovativne rešitve z roko v roki

Mlinarstvo Kolenko je družinsko podjetje z bogato tradicijo, ki sega več generacij nazaj. Zavezanost kakovosti, naravi in lokalni skupnosti jih je vodila k prehodu na ekološko pridelavo žit in trajnostno mletje moke. Njihov cilj je ponuditi potrošnikom zdrave in naravne izdelke ter hkrati prispevati k ohranjanju okolja.

Osrednji poudarek njihovega delovanja je uporaba trajnostnih pristopov pri predelavi žit. S sodobnimi tehnologijami, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, zmanjšujejo porabo električne energije in zmanjšujejo ogljični odtis proizvodnje. Pri mletju uporabljajo tradicionalne kamnite mline, ki omogočajo počasno in nežno obdelavo zrnja, kar ohranja več hranilnih snovi v končnih izdelkih.

Preberite več...

Perger 1757 – simbol trajnosti, kakovosti in spoštovanja narave

Perger 1757 je eno najstarejših družinskih podjetij v Evropi, ki se ponaša s tradicijo medičarstva, svečarstva in lectarstva, saj njihovi začetki segajo v leto 1757. Podjetje, ki se nahaja v Slovenj Gradcu, združuje več-stoletno znanje, ljubezen do narave in zavezanost trajnostnemu razvoju.

Podjetje se ponaša z unikatnimi izdelki, ki niso zgolj kulinarične dobrote ali okrasni predmeti, temveč tudi simbol trajnosti, kakovosti in spoštovanja narave. Svoje produkte uspešno izvažajo po vsem svetu, hkrati pa ohranjajo močne korenine v lokalni skupnosti. Zavezanost k varovanju okolja in skrbi za čebele postavlja Perger 1757 med vzorne primere slovenskega trajnostnega podjetništva.

Preberite več...

Zakaj ravno biogospodarstvo?

Poleg družbene koristi princip biogospodarstva vpliva na zmanjševanje uporabe naravnih virov in njihovo bolj učinkovito uporabo (snovne in energetska) ter ima ekonomske potenciale. V Sloveniji in tudi drugje inovatorji razvijajo odlične izdelke in storitve, mnogi od njih pa so tudi že na trgu.

Pristop LEADER/CLLD zasleduje cilje Evropskega Kmetijskega sklada za razvoj podeželja vključno s spodbujanjem krožnega biogospodarstva in mi bomo njihove zgodbe objavili v upanju, da navdihnejo še koga izmed nas. Za poglobljeno branje o biogospodarstvu predlagamo nekaj naslovov: Bridge2Bio (CRP), Biorural, CircAgro, Življenje brez plastike, CEL KROG – zavržen potencial biomase in BIOECO-UP.

Preberite več...

Preprosta rešitev - iz odpadne kokice lahko nastane čokica

Mladi ustanovitelji v podjetju Kokica so perfektno pečene kokice, ki se ne lovijo v zobe. Uporabljajo gensko nespremenjeno koruzo, ki jo brez olja popokajo na vročem zraku, nato pa jim dodajo različne okuse.

Ostanki - nepravilno počena koruzna zrna ter kokice nepravilnih oblik so včasih romali v smeti. Tudi s pomočjo kohezijskih sredstev so razvili nov izdelek. Ostanke so zmleli v fin prah, mu dodali sadje, čokolado ter ostale dodatke in nastala je Čokica. Gre za beljakovinsko oziroma proteinsko tablico, ki je lahko hranljiv in nasiten posladek. Poleg racionalizacije stroškov s tem prispevajo tudi k zmanjšanju zavržene hrane.

Pri prepoznavnosti njihovega izdelka je pripomogla podpora Štartaj Slovenija trgovske verige Spar. Več v kratkem videu kokice pa lahko naročite na njihovi spletni strani.

Preberite več...

Odpadek živilske industrije je poslovna priložnost

Ogromne količe stranskih surovin v agroživilski industriji, kot so pivske tropine, stisnjena bučna semena … za enkrat ostajajo pozabljeni in neizkoriščeni. Trije živilski tehnologi, zavezani krožnemu biogospodarstvu, so sestavili lastno tehnološko linijo, kjer iz pivskih tropin uspešno izdelujejo vhodno surovino (moko) za izdelavo testenih, kruha, ipd. Sestavina ima visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin, kar jim omogoča doseganje novih in svežih okusov na zdrav in unikaten način. Na trg so že poslali tudi krekerji iz pivskih tropin, drugi izdelki pa sledijo kmalu. Več o podjetju NONSTOPFOOD na njihovi spletni strani in YouTube kanalu.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS