Zgodbe

Kako v Sloveniji vzpostaviti zadružni razpršeni hotel in urediti skupnostni vrt

  • 06 November 2017 |

Sedem slovenskih LAS se je v zadnjem obdobju povezalo v zanimiv projekt sodelovanja »Pilotni model razpršeni hotel« s katerim želijo vzpostaviti pogoje za vzpostavitev razpršenih hotelov v Sloveniji in poslovnega sistema, ki bi povezal slovenske razpršene hotele v skupno zgodbo oziroma ponudbo. Zaradi različnih težav bo projekt zaživel šele naslednje leto (če bo seveda potrjen na AKTRP), že sedaj pa veseli dejstvo, da so organizacije Umanotera, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij in Društvo Focus v okviru projekta Dovolj za vse: skupnostno upravljanje z življenjskimi viri pripravili dva nova priročnika, s katerimi želijo podpreti pobudnike in izvajalce skupnostnih projektov pri prevzemanju aktivne vloge na področjih turizma in vrtičkarstva v izgradnji svoje blaginje s trajnostnim upravljanjem z življenjskimi viri v svojih okoljih. Eden izmed teh priročnikov je tudi Priročnik za vzpostavitev zadružnega razpršenega hotela, kar je tudi eden izmed rezultatov projekta sodelovanja. Na ta način se vzpostavlja podporno okolje za uspešno delovanje razpršenih hotelov v Sloveniji.

Preberite več...

Sequic Brežice uvrščen na seznam evropskih umetniških festivalov

  • 08 Maj 2017 |

715 festivalov iz 39 držav je prejelo znak EFFE 2017–2018, tj. znak ‘izjemnih festivalov’ v Evropi. Med njimi je tudi festival Sequic Brežice, ki ga organizira "Zavod Ars Ramovž" Klemna Ramovša, člana DRSP. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropo) – je evropski znak izjemnih festivalov, katerega pobudnik je Zveza evropskih festivalov. Gre za mednarodno festivalsko skupnost, ki povezuje festivale, popolnoma predane umetnosti, umetniškim skupnostim in Evropi. Hkrati širokemu mednarodnemu občinstvu omogoča seznanjanje z raznovrstnimi festivali vseh umetniških zvrsti preko spletne strani www.effe.eu, kjer je objavljen festivalski koledar.

Preberite več...

Adlešičke pisanice

  • 16 April 2017 |

V Beli krajini za veliko noč uporabljamo ime »vuzem«. In za vuzem v Adlešičih pišemo pisanice. Običajno gospodinje po vsem svetu za ta praznik spečejo potice, kolače, kuhajo suho meso, za žegen pripravijo tudi jabolka, hren, … a predvsem barvajo pirhe. A v Adlešičih se pirhi pišejo.

Preberite več...

Doživljajski turizem v zemljankah v Veržeju

  • 20 Marec 2017 |

Zemljanka je preprosto slovansko bivališče oz. stanovanjska jama, za katero je značilno, da je bila vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal. Narejena je bila iz drobnih lesenih kolov, prepleta vejevja, slame ali trstike. Uporabljala se je za bivališče, shrambne in delovne prostore. Najdišče zemljanke je znano tudi v Veržeju.

Preberite več...

Slovenija – poročna destinacija (beseda LOVE).

  • 15 November 2015 |

Slovenija, kot edina država na svetu z besedo "LOVE" v imenu, se je predstavila kot poročna destinacija na svetovni razstavi Expo Milano 2015 v času, ko sicer poteka Milanski teden mode (26. 9) . Osrednji del dogodka je bila popoldanska modna revija poročnih in svečanih oblek priznane slovenske oblikovalke Maje Štamol skupaj z uveljavljeno blagovno znamko Sens z modo za moške. Izdali so tudi katalog s šestimi sanjskimi poročnimi lokacijami. Več…

Preberite več...

Evropski projekt »My sport is Franja«

  • 15 November 2015 |

Tradicionalna kolesarska prireditev, ki je letos v Sloveniji doživela svojo 34. uprizoritev, z dvoletnim projektom My sport is Franja prerašča nacionalne meje. Cilj je uveljaviti Maraton Franja BTC City kot prepoznavno evropsko športno prireditev, ki je tesno povezana z evropsko kulturno dediščino. Izbor na razpisu Erasmus+ Sport je v pomoč partnerjem projekta iz petih evropskih držav, da to sporočilo ponesejo v širšo evropsko skupnost. Projekt zajema razvoj izobraževalnega programa FRANJA ACADEMY, izvedbo športnih dogodkov FRANJA ON WHEELS ter premljevalnih športnih aktivnosti v času Maratona Franja BTC City. Nosilec projekta: Kolesarsko društvo ROG je s podporo BTC d.d. Več…

Preberite več...