Zgodbe

Pametne vasi - ključ za razvoj podeželja

  • 26 november 2019 |

Pametne vasi so podeželska skupnost, ki izboljšanje gospodarskih, socialnih ali okolijskih izzivov gradijo na svojih prednostih in priložnostih z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije. Pametne vasi tvorijo predvsem ljudje, ki prevzamejo pobudo in mobilizirajo lokalne potenciale za reševanje izzivov na podeželju. Pametna naselja se povezujejo z drugimi skupnostmi in akterji na podeželskih in mestnih območjih.

Preberite več...

Švedska kot primer dobre prakse izvajanja pristopa CLLD

  • 23 oktober 2019 |

Švedska je primer dobre prakse izvajanja pristopa CLLD, ki se že v tem programskem obdobju financira iz vseh štirih  strukturnih skladov (EKSPR, ESRR, ESRP in ESS), pri čemer so pravila izvajanja za vse vključene sklade čim bolj poenotena. Celoten sistem se na  nacionalnem nivoju operativno izvaja  v okviru enega sektorja »Swedish Board of Agriculture« v Jonkopingu, znotraj ministrstva za kmetijstvo. »Swdish Board of Agriclulture« vključuje dve enoti, in sicer enoto za odobritev oddanih vlog in enoto za izvajanje plačilnega prometa. Skupaj je 40 zaposlenih, od tega jih 1/3 dela na vlogah, 1/3 na izplačilih in 1/3 zaposlenih opravlja obe nalogi.  S tem so postopki veliko manj zapleteni, kar ja pa še pomembnejše krajši, saj do izplačila pregledanega zahtevka lahko pride že v 15 urah.

Preberite več...

Podelitev nagrade za inovativnega novega pristopnika za leto 2018

  • 21 oktober 2019 |

Nagrada NEWBIE je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih partnerskih državah v Evropi. Njen namen je prepoznati in predstaviti tiste kmete/kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. V letu 2018 je prejemnik Nagrade NEWBIE »Biodinamična kmetija Turinek – Zlate misli«, ki jo je družini Turinek podelila Silvia Michelini, iz Direktorata za kmetijstvo Evropske komisije. Podelitev je potekala v okviru 5. Slovenskega podeželskega parlamenta, 8. oktobra 2019 v Majšperku. V času trajanja projekta NEWBIE bodo razpisali tri nagrade NEWBIE za leta 2018, 2019 in 2020, razpis za Nagrado NEWBIE v letu 2019 pa je dostopen na povezavi http://geo.ff.uni-lj.si/raziskovanje/razpis_za_nagrado_newbie_v_sloveniji.

Preberite več...

Najuspešnejše podeželsko območje 2019 je Občina Brda

  • 16 oktober 2019 |

Razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja v letu 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 (Europäische ARGE Landentwicklung & Dorferneuerung) je slovesno zaokrožila 5. Slovenski podeželski parlament, ki je potekal oktobra 2019 v Halozah. V imenu ocenjevalne komisije je dr. Marija Markeš za najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2019 razglasila Občino Brda, Občina Ljubno pa je prejela priznanje za izjemne dosežke. Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Preberite več...

Učilnice v naravi: Zemljanka za koriščenje energije zemlje na učnem poligonu za samooskrbo

  • 26 september 2019 |

Zemlja je shranjevalec energije, poleti ohranja hlad, pozimi pa zadržuje toploto. To lastnost zemlje lahko izkoristimo za shranjevanje pridelkov. Ker nam zemlja daje možnost koriščenja te energije zlasti na kmetijskih območjih, so v predlaganem projektu zasnovali izdelavo podzemne shrambe ali zemljanke kot pilotnega (učnega) objekta za izobraževanje o trajnostni rabi energije.

Preberite več...

Modra delavnica od poskusa do poklica

  • 26 september 2019 |

Modra delavnica navdihuje in navdušuje mlade za tehnologijo, znanost, tehniko, podjetništvo in za to, da nekaj naredijo.-----

Modra delavnica podpira:

  • predšolske in osnovnošolske otroke,
  • dijake, ki želijo bolje spoznati tehnične poklice in tehnično naravnano delo in si s tem pridobiti nove izkušnje,
  • mlade in odrasle, ki želijo razvijati svoje zamisli.----
Preberite več...

Park doživetij Križevci privablja številne obiskovalce

  • 29 marec 2019 |

 V Križevcih pri Ljutomeru oz. natančneje v gozdu ob športno rekreacijskem centru v Borecih, je letos nastal Park doživetij Križevci, ki  privablja številne obiskovalce. Zasnova parka temelji na celostni obravnavi gozda kot prostora za mehke oblike rekreacije, igro, sproščanje in obenem izvajanje učnih vsebin za spoznavanje gozdnega ekosistema in ekosistemskih storitev. Celostna ureditev obstoječega gozda v t.i. ”gozd doživetij” spodbuja medgeneracijsko druženje, omogoča doživetje za telo in dušo ter je primerna tako za otroke in mladino, kot tudi za starejše rekreativce in bolj zahtevne uporabnike.

Preberite več...

Slovenija bo leta 2021 Evropska gastronomska regija

  • 26 februar 2019 |

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil v naziv Evropske gastronomske regije leta 2021. Slovenija se je tako pridružila desetim že nagrajenim regijam s tem laskavim nazivom, ter ima tako možnost okrepiti promocijo svoje gastronomije na mednarodni ravni, na lokalni pa nadgraditi medsektorsko povezovanje in razvoj. V projekt je vključena tudi skupina LAS-ov iz zahodne Slovenije, vodenje skupine je že v zgodnji fazi prevzel LAS Istre.

Preberite več...

Ljubljana podpira lokalne kmete pri proizvodnji hrane za vrtce in osnovne šole

  • 22 december 2017 |

Evropsko inovativno partnerstvo na področju kmetijstva (EPI-AGRI) je objavilo članek o podpori lokalni samooskrbi v Ljubljani (TUKAJ). Osrednji del aktivnosti so tematiki dogodki namenjeni kuharjem in osebam odgovornim za naročanje hrane v vzgojno-izobraževalnih institucijah. Vsebine dogodkov so izbrane glede na potrebe kuharjev (npr. svetovne kuhinje, priprava jesenskih vegetarijanskih jedi) in izhajajo iz sezonske lokalne ponudbe. Delavnico vodi gostujoči kuhar, ki pripravi nekaj inovativnih jedi primernih za pripravo v šolskih kuhinjah, živila za jedi pa prispevajo na dogodku prisotni lokalni proizvajalci hrane, saj se tako najbolj konkretno predstavijo. To je tudi izhodišče za zadnji del srečanja - sklepaje dogovorov o sodelovanju. K povečanju lokalne samooskrbe v Ljubljani pripomore tudi podpora občinske službe za javna naročila. V zadnjih treh letih so pomagali pri pripravi 60 javnih razpisov pri katerih se je povprečen delež lokalne hrane povečal iz 6 na 12 %. Več na spletni strani MOL (TUKAJ).

Preberite več...