Rezervacija termina za strokovno ekskurzijo v Francijo

Slovenske Lokalne akcijske skupine, vključene v DRSP, načrtujemo letos v sodelovanju z Mrežo za podeželje strokovno ekskurzijo v Francijo. Spoznali bomo odlične LAS in njihove projekte v vzhodnem delu Francije med Nancyjem in Strasbourgom, kjer bomo med drugim obiskali tudi Evropski parlament. Strokovna ekskurzija bo trajala od nedelje 24. junija do četrtka 28. junija 2018.

Preberite več...

Posvet LAS: problematika izvajanja in usposabljanje za izvajanje programa CLLD/LEADER

Posvet LAS bo potekal v petek, 25. 5. 2018 v Lenartu. Osrednja tema posveta bo trenutna problematika izvajanja CLLD/LEADER in usposabljanje za izvajanje programa CLLD/LEADER (predstavitev projekta TELI2; podrobneje o projektu na http://teli2.eu/ ). Posvet organizirajo: DRSP, Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric, RAK Razvojna agencija Kozjansko, Oddelek za geografijo (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani).

VABILO

Preberite več...

Zbor članov DRSP potrdil novo vodstvo

14. redni zbor članov Društva za razvoj Slovenskega podeželja je potekal, 27. 3. 2018 v Zavrču. Udeležilo se ga je preko 40 članov društva, predstavnikov institucij iz Haloz ter predstavnikov Lokalne akcijske skupine Sjeverozapad iz Hrvaške. Zbor članov je uvodoma pozdravil Jernej Golc, direktor PRJ HALO, ki je vodilni partner LAS Haloze in podžupan Občine Zavrč.

Na 14. Zboru članov so potekale volitve predstavnikov organov društva. Ponovno je bil za predsednika izvoljen Aleš Zidar, predstavnik LAS med Snežnikom in Nanosom, upravni odbor v mandatnem obdobju 2018 – 2022 pa sestavljajo (razvrščeni po abecenem redu priimkov): Viktorija Barbič, Tatjana Bogataj, Greta Černilogar, Luka Juvančič, Mojca Metličar in Goran Šoster. Predsednik Aleš Zidar se je v nagovoru po izvolitvi zahvalil vsem dosedanjim članom organov DRSP za uspešno delo in napovedal še bolj aktivno vlogo društva na področju razvoja slovenskega podeželja.
Zbor članov je gostil LAS Haloze, ki je udeležencem predstavil nekaj svojih uspešnih projektov, predstavili pa so se tudi Vinarska zadruga Haloze z.o.o., so.p in LAS Sjeverozapad iz Hrvaške; domačo turistično kmetijo Pungračič je predstavila letošnja Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Gradivo, predstavitve, izjava za javnost in lista prisotnosti so objavljeni TUKAJ.

Zbor članov DRSP 2018 in razpis rednih volitev v organe društva

14. redni zbor članov bo potekal 27. 03. 2018, na turistični kmetiji Pungračič, Drenovec 7, Zavrč, in ga gosti LAS Haloze.

Upravni odbor je na 7. dopisni seji, z dne 20. 2. 2018, sprejel sklep o razpisu rednih volitev v organe Društva za razvoj Slovenskega podeželja za mandatno obdobje 2018 – 2022. Skladno s Pravilnikom o volitvah v organe DRSP Zbor članov DRSP voli: predsednika oz. predsednico društva, šest članov upravnega odbora, tri člane nadzornega odbora in tri člane častnega razsodišča. Podrobneje so pogoji opredeljeni v razpisu.

Rok oddaje kandidatur je 16. 03. 2018 do 15. ure. Kandidature (obrazec: predlogi za člane organov) s soglasji kandidatov (obrazec: izjava kandidata o strinjanju) pošljite na poštni naslov: Društvo za razvoj slovenskega podeželja Slavina 31, 6258 Prestranek, Slovenija ALI skenirano na e-poštni naslov: info@drustvo-podezelje.si.

Dokumenti za volitve:

Gradivo za zbor članov 2018:

Izjava za javnost

Predstavitve:

Lista prisotnosti

Tednik – o problematiki izvajanja programa CLLD v Sloveniji

V ponedeljek, 29. 1. 2018 je bila v oddaji Tednik na RTV SLO 1 objavljen prispevek o problematiki izvajanja programa CLLD v Sloveniji in o birokratskih postopkih AKTRP pri potrjevanju vlog za sofinanciranje operacij iz SLR LAS. V prispevku so bili predstavljeni konkretni primeri s katerimi se srečujejo LAS in komentarji predstavnikov MKGP in AKTRP, ki pa so bili v skladu z dosedanjim izvajanjem programa CLLD. Pri DRSP upamo, da bodo tudi takšni prispevki vplivali na ureditev odnosov med LAS in AKTRP ter pospešili pripravo poenostavitev postopkov potrjevanja vlog in zahtevkov LAS. Celoten prispevek si lahko ogledate na http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174516830.

Razpis za gostitelja Festivala LAS v letu 2018

Upravni odbor DRSP je sprejel sklep, da letos ponovno, v enem od večjih krajev v Sloveniji, organizira »Festival LAS«. Hkrati pa oktobrska predstavitev »LAS v Ljubljani«, ki jo organizirata DRSP in Mestna občina Ljubljana, ostaja del rednega programa dela društva.
Festival LAS je dvodneven dogodek in bo potekal podobno, kot pred dvema letoma (2016) na Primorskem. Prvi dan bo namenjen strokovnemu posvetu in ogledu lokalnih dobrih praks, drugi dan pa je prodajno naravnana promocijska prireditev – predstavitev ponudbe iz vseh območij LAS. Pri izbiri gostitelja bo UO dal prednost tistim območjem, ki bodo Festival LAS vključila v večjo lokalno prireditev z zadostnim številom obiskovalcev. Vabimo vas, da posredujete svoje prijave z opisom prireditve, tipom obiskovalcev in datumom (poleti oz. jeseni 2018). Rok za oddajo prijav je 20. 2. 2018.

Preberite več...

CNVOS: Pojasnila sprememb glede prispevka v naravi v okviru spremenjene Uredbe o CLLD

CNVOS je pripravil pojasnila in koraki za implementacijo sprememb Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, glede prispevka v naravi, pri financiranju operacij iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR). V njih je podrobneje pojasnjena odprava omejitve prispevka v naravi in določanje vrednosti prispevka v naravi v obliki zagotavljanja (prostovoljskega) dela. Pojasnijo tudi korake za ustrezno implementacijo v javnih razpisih LAS (sprememba besedila JR in obrazcev). Pojasnila so dostopna TUKAJ.

Sprejeta Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju CLLD

V petek, 15. 12. 2017,  je bila v Ur. l. RS, št. 72/2017 objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020. Ta, med drugim določa, da so pri operacijah sodelovanja so poleg LAS lahko upravičenci tudi drugi lokalni akterji, vrste stroškov za katere ob vlogi in zahtevku ni potrebno predložiti treh tržno primerljivih ponudb, poenostavitve pri upravičenih stroških, ki ne presegajo višine 2.000 €, določanje na podlagi zaprte finančne konstrukcije operacije (EKSRP; projekti do skupne višine 5.000€), fiksne urne postavke za osebje in pavšalno določeni posredni stroški (ukrep 19.4) ipd. Več

Preberite več...

15. obletnica delovanja DRSP – društvo odigralo pomembno vlogo in tako bo delovalo tudi v naprej

Poldrugo desetletje delovanja kot vodilna nevladna organizacija za hitrejši razvoj slovenskega podeželja smo člani društva proslavili 29. 11. 2017 na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete, v istih prostorih, kjer je leta 2002 potekal ustanovni zbor. Predsednik društva, Aleš Zidar, je v nagovoru predstavil izzive današnjega časa in zarisal prihodnjo pot ter se še posebej zahvalil članom organov in komisij za njihovo delo. V slavnostnem govoru je Tomaž Cunder orisal začetke formalnega povezovanja nosilcev razvojnih idej in akterjev razvoja slovenskega podeželja ter izpostavil vlogo prof. dr. Michaela Dowerja, takratnega predstavnika PREPARA in ključnih domačih strokovnjakov: dr. Marije Markeš, dr. Marka Koščaka, Rosane Ščančar, Gorana Šostra s sodelavci. Skozi pregled mejnikov je izpostavil vlogo in pomen društva na državni ravni in v mednarodnem prostoru. Člani smo se z minuto molka spomnili pokojne druge predsednice društva Rosane Ščančar in Gorana Ohmana, ki je s kamero zabeležil pomembne trenutke društva. Slovesnost sta zaokrožila nastop skupine Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape in druženje ob zaključku tega zelo aktivnega leta.
Več kot 40 aktivnih in nekdanjih članov ter vabljenih gostov s ponosom gledamo na prehojeno pot. Skupaj in povezani se bomo spoprijeli s prihodnimi izzivi, ki jih je več kot dovolj. Pozdravni nagovor in slavnostni govor ter fotogalerija so objavljani na spletni strani društva (TUKAJ).