4. Slovenski podeželski parlament - Dan lokalnih ekonomij

Šentrupert, 21. 9. 2017: Prvi dan 4. Slovenskega podeželskega parlamenta je v Mirnsko dolino pripeljal skoraj 90 akterjev lokalnega razvoja iz enajstih evropskih držav.
Skrbnikom podeželskih območij iz Slovenije so se pridružili predstavniki Evropske LEADER mreže za razvoj podeželja (ELARD), predstavniki poljske in hrvaške mreže za podeželje in predstavniki mreže za podeželje iz BiH, LAS iz Danske, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavnik Evropske komisije iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja (DG AGRI). Območje se je upravičeno pohvalilo z dvema primeroma trajnostnega razvoja – Deželo kozolcev in Dobrotami Dolenjske, udeleženci pa so se v nadaljevanju posvetili vprašanjem kako naprej.

IZJAVA ZA MEDIJE

FOTOGALERIJA

4SPP udelezenci 21092017

Nastop DRSP in pomurskih LAS na sejmu AGRA 2017

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je skupaj s svojimi članicami LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 pod skupnim sloganom »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo« nastopilo na kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki je potekal med 26. in 31. avgustom 2017.

Namen nastopa na sejmu je bil predstaviti delovanje in aktivnosti DRSP in LAS, uspešno izvedene projekte članov iz preteklega in aktualnega programskega obdobja ter ponudbo območij LAS. Na skupnem razstavnem prostoru so se tako predstavljali različni ponudniki lokalnih produktov, dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, turistične kmetije, kulturna društva in drugi deležniki iz območja LAS. Sejemski nastop je spremljal pester spremljajoči kulturni program, prikaz starih navad in šeg ter tradicionalnih obrti. Razstavljavci so v okviru nastopa imeli možnost izvedbe degustacij ter prodaje svojih izdelkov.

Razstavni prostor »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo«, ki se je nahajal v hali D sejemskega prostora, sta si ogledala tudi predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan.

AGRA1  AGRA2  AGRA4AGRA 2017 3 AGRA5 AGRA7  AGRA16 AGRA 2017_2 AGRA12

Preberite več...

Participate at the 4. Slovenian Rural Parliament!

We kindly invite you to the 4th Slovenian Rural Parliament, which will be held in Grm Novo mesto –Center for Biotechnology and Tourism on 22nd September 2017. The introductory part will be held on 21st September in Dežela kozolcev in Šentrupert.

Participants should submit their registration forms by 10th September 2017 through the following link, or until full capacity is reached. There is no participation fee. Reimbursement of the travel costs and accommodation will be available for a limited number of participants upon submission of receipts.

For more detail information (invitation, programme, registration …) follow link HERE.

Preberite več...

Sodelujte na 4. Slovenskem podeželskem parlamentu!

Vabimo vas na 4. Slovenski podeželski parlament, ki bo zasedal v prostorih Grm Novo  mesto – center biotehnike in turizma, 22. septembra 2017. Uvodni del bo potekal 21. septembra v Deželi kozolcev v Šentrupertu.

Prijave na dogodek zbirajo organizatorji najkasneje do 10. Septembra 2017 preko povezave oz. do zapolnitve razpoložljivih mest. Kotizacije za dogodek ni, udeležencem je zagotovljen brezplačen program in prehrana.

Podrobnejše informacije (vabilo, program, spletna prijava…) so dostopni na povezavi TUKAJ.

Preberite več...

17. razširjena redna seja UO DRSP in posvet LAS potekala v območju LAS Srce Slovenije

Prejšnji teden, 5. 7. 2017, je v TIC Jurij Vega v Dolu pri Ljubljani potekala 17. Razširjena redna seja UO DRSP in posvet LAS. Obravnavali so aktualno problematiko CLLD, pripravo na številne pomembne aktivnosti v drugi polovici leta, kot so 4. Slovenski podeželski parlament in Evropski podeželski parlament, strokovno ekskurzijo na Portugalsko itd. ter obsežno delo članov v slovenskem in mednarodnem prostoru v prvi polovici leta.

Preberite več...

Še nekaj stojnic za predstavitev LAS na Festivalu ljubljanskega podeželja (30. 9. 2017)

LAS in ponudnike iz njihovih območij vabimo, da se predstavijo s svojo kulinariko in lokalnimi kulinaričnimi blagovnimi znamkami iz Slovenije. Festival ljubljanskega podeželja je zaključni dogodek Zelenega praga Ljubljane in bo potekal 30. 9. 2017 na Pogačarjevem trgu. Na razpolago je še nekaj brezplačnih stojnic.

Vabilo in prijavnica sta dostopna na http://drustvo-podezelje.si/novice/item/351-povabilo-las-k-predstavitvi-na-festivalu-ljubljanskega-podezelja

Komentar Upravnega odbora DRSP na odgovor na poslano pismo ministru Židanu

Ker se slovenski LAS in DRSP kot mreža slovenskih LAS soočajo z precejšnjimi problemi pri svojem delovanju, je v juniju predsednik DRSP Aleš Zidar na ministra Dejana Židana in državno sekretarko Tanjo Strniša naslovil pismo, v katerem je opisal najpomembnejšo problematiko delovanja LAS in prosil za možnost sestanka, na katerem bi se pojasnila stališča in predlogi LAS do odprtih in rešljivih problemov. DRSP je sicer imel že niz sestankov z predstavniki ministrstva in AKTRP, tudi z direktorico direktorata za kmetijstvo Tadejo Kvas Majer, ki pa so bili po oceni DRSP delno uspešni. Problem je namreč predvsem v tem, da predstavniki ministrstva ne sprejemajo argumentov in utemeljitev upravičenosti delovanja predstavnikov LAS v mreži DRSP in na ta način omejujejo njeno delovanje. Naše argumente smo želeli predstaviti najvišjim predstavnikom ministrstva, kar pa nam osebno ni uspelo. Žal je bil tudi prejeti odgovor državne sekretarke napisan v pisarni Leader, kar pomeni le ponavljanje znanih stališč ministrstva do našega dela.

Preberite več...

Delavnica Evropske mreže za razvoj podeželja na temo izboljšave implementacije programa LEADER

Predsednik DRSP Aleš Zidar se je 30. 5. in 1. 6. 2017 v Bruslju udeležil treh dogodkov povezanih z delovanjem LAS in ostalih deležnikov na podeželju. Poleg razprave o prihodnosti Evropske kmetijske politike, ki je predstavila napore ELARD, ENRD in ostalih predstavnikov v Evropski komisiji za uveljavitev deklaracije iz Corka (o tem ste bili obveščeni tudi s strani MKGP, več pa lahko preverite na spletni strani ELARD), je bilo v popoldanskih urah izpeljano srečanje članov ELARD. Na njem smo predstavili problematiko izvajanja CLLD in delovanja LAS po posameznih državah članicah in se pogovarjali o dosedanjih in nadaljnjih aktivnostih ELARD v letu 2017. Srečanje je bilo zelo koristno, saj smo si izmenjali veliko koristnih informacij, predvsem pa uskladili nadaljnje aktivnosti.

Naslednji dan pa je bila organizirana delavnica ENRD na temo inovativnega pristopa k izvajanju programa LEADER v tem in naslednjem obdobju, precej časa pa smo namenili tudi izvajanju projektov sodelovanja na področju EU. Delavnica je bila zelo uspešna, predvsem pa se je poznalo aktivno sodelovanje vseh udeležencev, kar je prineslo kar nekaj pomembnih in zanimivih predlogov – predvsem v smeri delovanja LAS. Prav iz tega razloga se je UO DRSP odločil, da na to temo pripravi posebno delavnico v Sloveniji in k predstavitvi teh predlogov povabi predstavnike ENRD. Poleg tega pa bodo tudi člani delovne skupine pri ENRD dobili vpogled v naše delovanje in naše gledanje na prihodnost LAS. O terminu delavnice boste obveščeni pravočasno.

ENRD je nedavno na strani LEADER Cooperation page objavil posodobitev dokumenta "Priporočila EK za implementacijo aktivnosti sodelovanja LEADER v PRP 2014-2020. Na omenjeni strani pa so objavili tudi dokument "LEADER Cooperation ’Landscape’", ki vključuje pregled LEADER pravil sodelovanja in kriterijev za upravičenost 57 nacionalnih ali regionalnih PRP.

Najava 4. slovenskega podeželskega parlamenta

Na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja organizirajo partnerji Mreže za podeželje 4. SLOVENSKI PODEŽELSKI PARLAMENT. Okoli 300 predstavnikov slovenskega in evropskega podeželja se bo zbralo 21. in 22. septembra 2017 predvidoma v Novem mestu ali bližnji okolici. V prisotnosti vidnih predstavnikov strokovne in politične javnosti bodo razpravljali o aktualnih izzivih slovenskega podeželja s poudarkom na lokalnih ekonomijah. V desetih vsebinskih sklopih bodo iskali možnosti sobivanja podeželja in kmetijstva. Strokovno podporo programu nudijo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Zveza slovenske podeželske mladine ob finančni podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in programa Europe for Citizens.

Prijave za udeležbo bodo organizatorji zbirali do 10. septembra.

Več informacij o vsebini in prijavnico bomo v prihodnjih dneh objavili na naši spletni strani.