Zgodbe

Povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti

  • 29 december 2020 |

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je v mesecu decembru 2020 zaključil še zadnjo operacijo iz 1. Javnega poziva LAS. Gre za operacijo Jejmo lokalno: povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti, katere prijaviteljica je bila Ljudska univerza Velenje, partnerji pa Društvo Novus, KGZS-Zavod Celje, RA SAŠA in Zavod Savinja. Operacija temelji in prispeva k prednostnemu področju samooskrbe, ki je poleg turizma in predelave lesa pomembno področje Strategije lokalnega razvoja LAS ZSŠD.

Preberite več...

Inovativnost na področju kmetijstva, digitalizacije, podnebnih sprememb …

  • 21 december 2020 |

V Sloveniji izvajamo 28 projektov Evropskega inovativnega partnerstva (ukrep M16) s področij povečanje produktivnosti in konkurenčnosti kmetijske proizvodnje, digitalizacija in prilagajanje podnebnim spremembam ter učinkovitejša raba (naravnih) virov. Predstavili so jih na EIP 2020 (spletni posvet, ki je potekal 9. in 10. 11. 2020) v okviru letošnjega Posveta Javne službe kmetijskega svetovanja. Predstavitve so dostopne na spletni strani Mreže za podeželje in njihovem Youtube kanalu. 

Preberite več...

Učna pot Drvošec je postala naj pot 2020

  • 23 oktober 2020 |

Na razpis v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2020 se je prijavilo 16 tematskih poti, komisija Naj pot pa je ugotovila, da se tematske poti vse bolj približujejo dobro izdelanemu turističnemu in izobraževalnemu produktu. Letošnja zmagovalka je učna pot Drvošec, sledila ji je pohodniška pot Juliana trails, tretje mesto pa je zasedla razgledna učna pot Dovžanova soteska. Častni pokrovitelj projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, je predsednik vlade Republike Slovenije, Janez Janša.

Najboljše tri predstavljamo v nadaljevanju, do ostalih pa vas bodo pripeljale povezave objavljene spodaj. Podrobneje o natečaju in delu komisije pa je objavljeno v izjavi za javnost TUKAJ.

Preberite več...

Razpis za Nagrado NEWBIE 2020

  • 12 oktober 2020 |

Novi pristopniki v kmetijstvo vabljeni k prijavi na razpis za »Nagrado NEWBIE 2020« za najbolj uspešnega in inovativnega novega pristopnika na kmetiji v Sloveniji

“Nagrada NEWBIE” je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih evropskih državah. Namen nagrade je prepoznati in predstaviti tiste kmete in kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali  predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. Nagrajenci bodo imeli možnost dodatnega usposabljanja, snemanja predstavitvenega videa in/ali udeležbe na mednarodni konferenci NEWBIE, kjer se bodo lahko srečali z drugimi inovativnimi novimi pristopniki v kmetijstvo iz vse Evrope.

Preberite več...

Podeželski kraji v korak z željami turistov

  • 30 september 2020 |

Pisana podeželska turistična ponudba se (mora) prilagaja vedno novim izzivom. Povezovanje ponudnikov in turistični paketi, spletne platforme s celostno predstavitvijo ponudbe (ne samo ene občine) območja oziroma regije … Tokrat smo zbrali nekaj dobrih praks o destinacijskih turističnih karticah, skočili na kolo in se ustavili v virtualnem svetu. In prav slednji ima, v času zaznamovanim s KOVID-19, še posebej veliko novih priložnosti.

Preberite več...

Kuhnapato - otroci premikajo meje v odnosu do lokalno pridelane hrane

  • 16 junij 2020 |

Ravno želja po ozaveščanju o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane je pred devetimi leti dala zagon inovativnemu projektu Kuhnapato, ki je na prvo mesto postavil tiste, ki so za našo skupno svetlo prihodnost najbolj bistveni – otroke. Osnovni cilj projekta, pod okriljem katerega je doslej izšlo že 10 izjemnih kuharskih knjig s tradicionalnimi in mnogimi že pozabljenimi recepti naših prednikov, je bil otrokom približati zdrave obroke iz lokalnih sestavin ter med drugim tudi s pomočjo priznanih kuharskih mojstrov razširiti njihovo obzorje, spretnosti in znanje. Projekt je pred dobrim letom prejel tudi mednarodno priznanje, saj je bil uvrščen med 10 najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja.

Več na: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/otroci-premikajo-meje-v-odnosu-do-lokalno-pridelane-hrane/

Preberite več...

Spodbujanje skupnega delovanja za ohranjanje kmetijstva visoke naravne vrednosti v post-tranzicijskih okoliščinah

  • 16 junij 2020 |

22. 5. 2020 je bil v znanstveni reviji Nature Conservation objavljen prispevek Ilone Rac, dr. Luka Juvančiča in dr. Emila Erjavca, raziskovalcev Biotehnične fakultete v Ljubljani, ki se osredotoča na izboljšanje razumevanja skupnega delovanja deležnikov v post-tranzicijskih državah pri ohranjanju sonaravnih kmetijskih praks. Raziskovalci so na treh študijskih območjih (na Goričkem, Solčavskem in v Središču ob Dravi) v sodelovanju z lokalnimi deležniki raziskovali možnosti ohranjanja tradicionalnih kmetijskih sistemov, ki prispevajo k ohranjanju tako vitalnih lokalnih skupnosti kot naravne in kulturne dediščine. Pri tem so na kmetijstvo gledali skozi prizmo socio-ekoloških sistemov, ki sisteme upravljanja z naravnimi viri vidijo kot neločljivo, povezano celoto, v kateri se prepletata delovanje narave in človeka.

Preberite več...

Svetovni dan čebel in urbano čebelarstvo v MOL

  • 27 maj 2020 |

BPN FB banner a

Urbano čebelarstvo – celosten pristop mesta Ljubljana k okoljskem ozaveščanju

Ob letošnjem praznovanju svetovnega dneva čebel – 20. 5. 2020 so partnerji projekta BeePathNet pripravili tematski časopis v katerem so predstavili raznolike aktivnosti, ki jih mesta, soseske, institucije, podjetja in ne nazadnje vsak od nas lahko oziroma bi moral prevzeti in tako prispevati svoj delček k celotni zgodbi – bolj čisto in zeleno okolje ter ohranjanje naravnih virov in biodiverzitete. Časopis je le del projekta BeePathNet (program URBACT) s katerim Ljubljana svojo dobro prakso prenaša v pet evropskih mest.

Preberite več...