Zgodbe

Igra Futr za jutr

• 28 oktober 2022 |

Učenje je lahko tudi zabavno, pa čeprav o resnih temah. Ena takšnih je tudi tema pridelovanja hrane. Hrana, ki jo vsakodnevno zaužijemo lahko vsebuje tudi nevidne sestavine, o katerih se pogosto sploh ne zavedamo. To je lahko npr. deforestacija, saj je bilo za potrebe pridelave te hrane uničen nek gozd, lahko so pesticidi, ki so prepovedani v EU, a vseeno uporabljeni pri pridelavi hrane izven EU meja, lahko je to visok ogljični odtis zaradi velike količine porabe naravnih virov ali pa moderne oblike suženjstva in otroško delo, ki je pogosto del dobavne verige pomarančnih sokov in čokoladnih izdelkov.

Expano - Pomurje v malem

• 28 junij 2022 |

Paviljon Expano ob Soboškem jezeru ob izvozu avtoceste A5 (koridor Ljubljana–Budimpešta) je zastavljen, kot vstopna točka v Pomurje. Zasnovan je bil za predstavitev Slovenije na svetovni razstavi Expo v Milanu (2015), v Pomurju pa so ga postavili na degradiranem območju in je hkrati umeščen v neposredno bližino turističnega, športnega in doživljajskega parka Soboško jezero. Zasnovan kot Pomurje v malem in ga sestavljajo štirje glavni sklopi, in sicer razstava, turistično-informacijski center s trgovinico, gostilnica ter prostor namenjen poslovni rabi, kjer bo vzpostavljena tudi SPOT točka.

Grashka veganska blagovna znamka

• 23 maj 2022 |

Agrobiznis je naslov najboljšega podjetnika 2022 podelil Martinu Rojniku, ustanovitelju blagovne znamke inovativnih ekoloških živil Grashka. Grashka je blagovna znamka veganskih delikates iz ekoloških regionalnih sestavin brez dodanih sintetičnih arom, kokosovih olj ali modificiranih škrobov. Za Grashko stoji 37-letni Martin Rojnik, ki je lani prevzel družinsko ekološko kmetijo na Graški Gori na Koroškem, do lanskega oktobra pa je v Ljubljani vodil vegansko restavracijo Kucha, ki jo je korona spravila na kolena. Hribovska kmetija je srce razvoja Grashke, proizvodnja poteka v Velenju, prodaja pa v Sparovih trgovinah. Z inovativno kozmetiko in čigumiji iz smrekove smole pa so si vozovnico na evropsko tekmovanje v Tallinn prislužile dijakinje - podjetnice Biotehniškega centra Naklo.

Projekt sodelovanja: Ocenjevanje ribjih izdelkov

• 11 april 2022 |

Osrednji cilj projekta je vzpostaviti dolgoročen sistem za razvoj in promocijo sladkovodnih rib na Slovenskem trgu. S tem namenom so razvili znak kakovosti, ki potrošniku zagotavlja, da jé domačo, kakovostno in zdravo ribo.

Ocenjevanje ribjih izdelkov v letu 2019 je bil prvi tovrsten dogodek v Sloveniji, rezultate pa so razglasili v okviru dogodka Podeželje v mestu, ki se je odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Obiskovalci so lahko okusili jedi, izdelane iz domačih rib iz slovenskih ribogojnic, in se sami prepričali o njihovi kakovosti. Več ocenjevanj je sledilo v letu 2020, proizvajalci pa so lahko svoje izdelke prijavili v tri kategorije: dimljeno, marinirano in ostali ribji izdelki.

Hrana ni odpadek!

• 15 februar 2022 |

Količina odpadne hrane, ki smo jo v Sloveniji povzročili v letu 2020, je znašala 143.570 ton [1]. Navkljub vedno večji ozaveščenosti prebivalstva o odpadni hrani smo v letu 2020 povzročili za petino več odpadne hrane kot v letu 2013, ki je prvo leto dostopnosti teh podatkov. Polovica evidentirane odpadne hrane izvira iz gospodinjstev, tretjina iz gostinstva in strežbe hrane, desetina iz distribucije ali trgovine z živili in dodatna desetina iz proizvodnje in predelave hrane. Podrobnejša analiza je dostopna TUKAJ, veliko dobrih zgodb pa najdete tudi na FB profilu Hrana ni odpadek.

Preberite več...

Kmetija Zlate misli - oskrba s hrano z nizkimi izpusti toplogrednih plinov

• 30 november 2021 |

Hrana je več kot zgolj to, kar jemo. Njena pridelava povzroči izpuste toplogrednih plinov in ima mnogotere vplive na stanje okolja – zato je pomembno, kako in s kakšno hrano se oskrbujemo. V Sloveniji imamo možnosti, da to storimo na okolju in podnebju prijaznejši način, pri tem pa poskrbimo za svoje zdravje in podpremo lokalne pridelovalce.

Preberite več...

Imamo prvo slovensko samooskrbno energetsko skupnost

• 13 oktober 2021 |

Vas Luče v Zgornji Savinjski dolini je postala prva v Sloveniji, ki je v določenih časovnih obdobjih popolnoma energetsko samooskrbna. V skrbno vzpostavljeni in vodeni energetski skupnosti jim je med drugim uspelo doseči nekajkrat višjo proizvodnjo iz sončnih elektrarn, kot je omrežje sprva omogočalo. Več o tem si preberite TUKAJ.