Zgodbe

Projekt Fitokmetije za razvoj učnih kmetij

  • 02 april 2021 |

Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu (UNM FZV) skupaj s tremi kmetijami in Vzgojno-izobraževalnim zavodom Višnja Gora v dveletnem projektu razvija model usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah. Namen projekta Fitokmetije, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je pridobivanje in prenos znanj pilotnim kmetijam za razvoj nove storitve didaktične kmetije za zeliščarstvo s poudarkom na ohranjanju okolja in uporabi zelišč v prehrani, s prepletom znanj s področja fitoterapije, ki nadgrajuje tradicionalni zdravilski pristop, ter oblikovanje možnosti za razvoj novih dopolnilnih dejavnosti na podeželju.

Preberite več...

Zelena generacija: Timotej

  • 02 april 2021 |

Delimo zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Številni pašniki v okolici Palčje vasi pri Pivki so postali prostor razvoja novih tehnologij mladega študenta zoologije Timoteja Kovača. Biološka raznolikost prostora obeta prirejo visoko kakovostnega mesa. Timotej je prepričan, da je živinoreja del zaključenega naravnega kroga.

Preberite več...

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave

  • 02 marec 2021 |

Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano. Spodbuditi želijo tudi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema.

Preberite več...

Inovativni, mladi, povezani, ozaveščeni: #Zelena generacija/Young Village Folk: Domen in Laura

  • 02 marec 2021 |

Serija predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici. Serijo si poglejte na: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174753604?s=tv.

Preberite več...

Etnografski muzej starodobnih radijskih sprejemnikov

  • 02 marec 2021 |

Se še spomnite kateri radijski sprejemnik ste uporabljali pred 50 in več leti okoli katerega se je zbirala družina? Radio ali radijski sprejemnik je bil in je še vedno član skoraj vsake družine. Tako je bilo včasih in taka naveza traja tudi danes. Ko imaš radio, nisi nikoli sam. Vsak radio je priča nekega preteklega časa in zgodba zase.

Preberite več...

Povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti

  • 29 december 2020 |

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je v mesecu decembru 2020 zaključil še zadnjo operacijo iz 1. Javnega poziva LAS. Gre za operacijo Jejmo lokalno: povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti, katere prijaviteljica je bila Ljudska univerza Velenje, partnerji pa Društvo Novus, KGZS-Zavod Celje, RA SAŠA in Zavod Savinja. Operacija temelji in prispeva k prednostnemu področju samooskrbe, ki je poleg turizma in predelave lesa pomembno področje Strategije lokalnega razvoja LAS ZSŠD.

Preberite več...

Inovativnost na področju kmetijstva, digitalizacije, podnebnih sprememb …

  • 21 december 2020 |

V Sloveniji izvajamo 28 projektov Evropskega inovativnega partnerstva (ukrep M16) s področij povečanje produktivnosti in konkurenčnosti kmetijske proizvodnje, digitalizacija in prilagajanje podnebnim spremembam ter učinkovitejša raba (naravnih) virov. Predstavili so jih na EIP 2020 (spletni posvet, ki je potekal 9. in 10. 11. 2020) v okviru letošnjega Posveta Javne službe kmetijskega svetovanja. Predstavitve so dostopne na spletni strani Mreže za podeželje in njihovem Youtube kanalu. 

Preberite več...