Zgodbe

Kuhnapato - otroci premikajo meje v odnosu do lokalno pridelane hrane

  • 16 junij 2020 |

Ravno želja po ozaveščanju o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane je pred devetimi leti dala zagon inovativnemu projektu Kuhnapato, ki je na prvo mesto postavil tiste, ki so za našo skupno svetlo prihodnost najbolj bistveni – otroke. Osnovni cilj projekta, pod okriljem katerega je doslej izšlo že 10 izjemnih kuharskih knjig s tradicionalnimi in mnogimi že pozabljenimi recepti naših prednikov, je bil otrokom približati zdrave obroke iz lokalnih sestavin ter med drugim tudi s pomočjo priznanih kuharskih mojstrov razširiti njihovo obzorje, spretnosti in znanje. Projekt je pred dobrim letom prejel tudi mednarodno priznanje, saj je bil uvrščen med 10 najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja.

Več na: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/otroci-premikajo-meje-v-odnosu-do-lokalno-pridelane-hrane/

Preberite več...

Spodbujanje skupnega delovanja za ohranjanje kmetijstva visoke naravne vrednosti v post-tranzicijskih okoliščinah

  • 16 junij 2020 |

22. 5. 2020 je bil v znanstveni reviji Nature Conservation objavljen prispevek Ilone Rac, dr. Luka Juvančiča in dr. Emila Erjavca, raziskovalcev Biotehnične fakultete v Ljubljani, ki se osredotoča na izboljšanje razumevanja skupnega delovanja deležnikov v post-tranzicijskih državah pri ohranjanju sonaravnih kmetijskih praks. Raziskovalci so na treh študijskih območjih (na Goričkem, Solčavskem in v Središču ob Dravi) v sodelovanju z lokalnimi deležniki raziskovali možnosti ohranjanja tradicionalnih kmetijskih sistemov, ki prispevajo k ohranjanju tako vitalnih lokalnih skupnosti kot naravne in kulturne dediščine. Pri tem so na kmetijstvo gledali skozi prizmo socio-ekoloških sistemov, ki sisteme upravljanja z naravnimi viri vidijo kot neločljivo, povezano celoto, v kateri se prepletata delovanje narave in človeka.

Preberite več...

Svetovni dan čebel in urbano čebelarstvo v MOL

  • 27 maj 2020 |

BPN FB banner a

Urbano čebelarstvo – celosten pristop mesta Ljubljana k okoljskem ozaveščanju

Ob letošnjem praznovanju svetovnega dneva čebel – 20. 5. 2020 so partnerji projekta BeePathNet pripravili tematski časopis v katerem so predstavili raznolike aktivnosti, ki jih mesta, soseske, institucije, podjetja in ne nazadnje vsak od nas lahko oziroma bi moral prevzeti in tako prispevati svoj delček k celotni zgodbi – bolj čisto in zeleno okolje ter ohranjanje naravnih virov in biodiverzitete. Časopis je le del projekta BeePathNet (program URBACT) s katerim Ljubljana svojo dobro prakso prenaša v pet evropskih mest.

Preberite več...

10 dobrih prakse blaženja podnebnih sprememb v Sloveniji

  • 27 april 2020 |

Ali ste vedeli, da v Sloveniji oblikujejo stole iz industrijskih ostankov in recikliranih plastenk? Ali pa da na Jesenicah od februarja 2019 obratuje prva skupnostna sončna elektrarna za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji? Ter da smo lani doživeli že četrto ponovitev borze lokalnih živil, na kateri se ponudniki lahko osebno in s produkti predstavijo potencialnim kupcem lokalnih živil (gostincem, hotelirjem ter predstavnikom osnovnih šol in vrtcev in drugih javnih zavodov) iz Ljubljane in regije Osrednja Slovenija?

Preberite več...

Natanko nič odpadka v predelavi grozdja - Hiša vin Kokol

  • 31 marec 2020 |

Odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi.

Preberite več...

Brodowin - sodobna ekovas, ki ustvarja 140 delovnih mest in jo letno obišče 50 tisoč obiskovalcev

  • 28 februar 2020 |

Sodobna ekovas Brodowin je nastala iz nekdanje socialistične zadruge v vzhodni Nemčiji. Vsa vas biodinamično kmetuje v skupni zadrugi, ki pokriva vso verigo od kmetovanja do predelave in regionalnega trženja. Ukvarjajo se z ekološko in biodinamično prirejo in predelavo mleka ter gojijo zelenjavo. Njihov glavni trg so kupci v debelo uro oddaljenem Berlinu, vidijo pa tudi velike možnosti za razvoj. Letno ustvarijo 10 milijonov prihodkov, dovolj za plače 140 zaposlenih in naložbe v razvoj.

Preberite več...

Doživite pristno Prekmurje ob pomoči mobilne aplikacije Explore Prekmurje

  • 31 januar 2020 |

Ko se boste odpravili raziskovati Prekmurje si na pameten telefon naložite mobilno geomatično aplikacijo Explore Prekmurje. Tako boste na enem mestu našli širok nabor aktualnih informacij o lokalnih ponudnikih, ki ponujajo lokalno in tradicionalno hrano ter pijačo, informacije o aktualnih in tradicionalnih dogodkih ter predstavitev naravne in kulturne dediščine na območju LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020.

Preberite več...

Primeri družbenih inovacij, ki prispevajo k socialnemu, ekonomskemu in okolijskemu razvoju zapostavljenih podeželskih območij

  • 19 december 2019 |

V projektu “Social Innovation in Marginalised Rural Areas” (SIMRA) (sofinancirano iz programa OBZORJE 2020) raziskujejo prispevek družbenih inovacij k socialnemu, ekonomskemu in okolijskemu razvoju v zapostavljenih podeželskih območjih. Med drugim na njihovi strani najdete številne študije primerov družbenih inovacij na področju kmetijstva, gozdarstva, razvoja podeželja v manj razvitih območij znotraj in izven EU s posebnim poudarkom na mediteranu. Uspešnost predstavljenih primerov so ocenjevali tako raziskovalci, kot tudi tisti, ki na podeželju delujejo (nosilci razvoja, LAS…).

Preberite več...