Občina Kozje – uspešno združili moči za trajnosten ekonomski in socialni razvoj

  • 24 april 2024 |
  • Objavljeno v Zgodbe

Predstavljamo zgodbe petih območij, ki so se prijavile na natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2023 (več TUKAJ). Občina Kozje je ena tistih občin, ki si je morala svoje mesto na zemljevidu uspešnih slovenskih območij izboriti s trdim delom in vztrajnostjo – svojo usodo so že zdavnaj vzeli v svoje roke in se uprli stereotipu zapostavljenosti in oddaljenosti.

V Kozjem se potrjuje, da je strategija malih korakov in delo skozi desetletja pravi način, da še tako veliki načrti, končno postanejo zgodba o uspehu –  izjemna oživitev gradu kot je Podsreda zagotovo ne bi bila možna, če že pred desetletji ne bi bila sprejeta odločitev, da z lokalnimi močmi ob podpori Kozjanskega parka, vsi poprimejo za delo, iščejo projektne in finančne možnosti in delajo na obnovi in oživitvi gradu.

Preberite več...

Občina Dornava - nedvomno so njeni prebivalci njeno glavno bogastvo

  • 27 marec 2024 |
  • Objavljeno v Zgodbe

Predstavljamo zgodbe petih območij, ki so se prijavile na natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2023 (več TUKAJ). Občina Dornava je še posebej izjemna pri ohranjanju kmečkih običajev in tradicije ter poguma za pristop k obnovi dvorca, kar vse ne bi bilo mogoče brez številnih predanih prostovoljk in prostovoljcev.

Dornava, s svojimi 3000 prebivalci, se v prvi vrsti odlikuje po svoji posebni energiji in tesni povezanosti občinske uprave z različnimi društvi in iniciativami občanov ter medsebojnem spoštovanju pri sprejemanju razvojnih odločitev. Odlikuje jih pot malih, a številnih korakov, ki v povezavi z idejami za prihodnost skupaj tvorijo zdrave temelje za nadaljnji razvoj.

Preberite več...

Podeželska skupnost Markovci je dolgoročno in ciljno naravnana

  • 23 februar 2024 |
  • Objavljeno v Zgodbe

Predstavljamo zgodbe petih območij, ki so se prijavile na natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2023 (več TUKAJ). Občina Markovci izstopa na področju zagotavljanja ekonomske in socialne varnosti občanov, negovanja kulturnega izročila, posebno  Korantov, in vključevanja občanov v načrtovanje občinskih odločitev.

 Markovci so srednje velika ambiciozna podeželska občina (4200 prebivalcev, 9 naselij) na dostopnem in dinamičnem podeželju Ptujskega polja, ustanovljena leta 1998. Središče občine je v naselju Markovci, ki je dobro opremljeno podeželsko središče druge stopnje (osnovna šola, vrtec, pošta, lekarna, zobozdravnik, zdravstveni dom, zavarovalnica, župnija, trgovina, kmetijska zadruga, več kot 40 društev).

Razvojni proces je dolgoročno in ciljno načrtovan, ima podporo lokalne skupnosti, je finančno vzdržen. Občani in občanke so vsako leto pozvani, da občinski upravi podajo svoja pričakovanja in želje glede načrtov in financiranja občinskih zadev.

Preberite več...

Občina Loški potok – uspešen model rabe obnovljivih virov energije

  • 25 januar 2024 |
  • Objavljeno v Zgodbe

Predstavljamo zgodbe območij, ki so se prijavile na natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2023 (več TUKAJ). Prva med njimi je Občina Loški potok, za katero res lahko upravičeno rečemo, da je oddaljena od vseh pomembnejših urbanih središč, se odlikuje predvsem po tem, da v njej živeči prebivalci svoje »odmaknjenosti« ne stigmatizirajo, ampak jo želijo polno živeti v vseh njenih pozitivnih pojavnostih.

Tako so v središče svojih prizadevanj postavili tiste dobrine, ki jih imajo zaradi svojih naravnih in družbenih danosti največ – les, naravo, sonce, veter, zdravo okolje in angažirane prebivalce in prebivalke.

Preberite več...

KS Mala Nedelja je najuspešnejša podeželska skupnost Slovenije v letu 2023

Kranj, 13. 12. 2023 – Krajevna skupnost Mala Nedelja v Občini Ljutomer je zmagovalka 3. nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko skupnost, saj je letošnji slogan »Pogumno v prihodnost« vizija vseh prebivalcev tega kraja. Osem člansko nacionalno komisijo je Mala Nedelja prepričala s povezovanjem in sodelovanjem na vseh področjih – energija za razvoj se pretaka po vseh žilah skupnosti. Vsakdo prevzema delo in odgovornost za tisto kar najbolj zna in ob tem ne pozablja na ljudi in družbo okoli sebe. Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je na razpis prijavila »le« majhno krajevno skupnost, s ponosom pove: »Z jasno vizijo in tesnim sodelovanjem med krajani, gospodarstvom ter lokalno skupnostjo je mogoče doseči več, kot si to lahko predstavljamo.« ter poudari pomen samoiniciativnosti mladih in simbioze med generacijami.

S to razglasitvijo je krajevna skupnost postala tudi nacionalni predstavnik in bo Slovenijo zastopala na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2024, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi - ARGE. Društvo za razvoj slovenskega podeželja in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano natečaj v tej obliki organizirata tretjič. V preteklih letih sta zmagali Občina Brda in Občina Ljubno, obe sta bili uspešni tudi na evropski ravni in prejeli zlato plaketo.

Preberite več...

Iščemo inovativne ženske v kmetijstvu/na podeželju

V okviru mednarodnega raziskovalnega projekta »Inovacije v kmetijstvu in na podeželju, ki jih vodijo ženske« - FLIARA (Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas) iščejo zanimive primere žensk, ki s svojimi inovativnimi praksami prispevajo k različnim oblikam trajnosti v kmetijstvu in na podeželju (ekonomski, okoljski, socialni in kulturni vidik). Z 20 inovativnimi in odločnimi ženskami bi želeli v nadaljevanju projekta izvesti intervjuje. Vaš predlog lahko posredujete na rcgeo@ff.uni-lj.si.

Preberite več...

Tradicionalna Občina Ljubno, a hkrati povezana in moderno naravnana v prihodnost, je prejela zlato plaketo na evropskem natečaju ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2022

Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE je v letošnjem, že 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za prenovo vasi (European Village Renewal Award 2022 ) izpostavilo temo »Gradimo mostove« in najvišje priznanje podelilo mestu Stadtschlaining, Gradiščanska v Avstriji. Slovenski nacionalni predstavnik Občina Ljubno se je uvrstila med prejemnike druge najvišje nagrade – zlate plakete, saj je žirija ocenila, da je njen razvoj celosten, trajnosten in izjemne kakovosti.

Na natečaju je sodelovalo 21 krajev iz 21 regij v 12 različnih državah Evrope. Uradna podelitev nagrad in priznanj bo potekala maja 2023 pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Vsi vključeni v pripravo natečaja in podporo Občini Ljubno smo izjemno ponosni, da lahko odlične domače in predvsem srčne zgodbe in velike ideje predstavimo širši evropski podeželski skupnosti.

Iskrene čestitke vsem Ljubincem, še posebej pa županu Franju Naraločniku in njegovi ožji ekipi.

Preberite več...

Tričlanska mednarodna komisija si je ogledala Občino Ljubno, ki je Slovenska predstavnica na 17. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2022

Ljubno, 5. 10. 2022 - tričlanska mednarodna komisija je obiskala Občino Ljubno, ki jo je Slovenija kandidirala na 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2022, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi - ARGE. Po ogledu območja so člani žirije poudarili, da je Ljubno tradicionalna občina, a hkrati moderno naravnana v prihodnost in povezana znotraj občine v regiji, kot tudi s svetom. Kakovost življenja je na zelo visoki ravni, a vendar ima kraj svoje jedro, kjer čutiš njegov značaj. Ljubno se poteguje, v konkurenci 21 podeželskih evropskih območij.

Preberite več...

2. nacionalni natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost pod sloganom »Gradimo mostove«

Društvo za razvoj slovenskega podeželja, ki mu je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano zaupalo koordinacijo postopka izbora, poziva podeželske skupnosti (vas, skupina vasi, občina, skupina občin …), da se pridružijo natečaju za izbor podeželske skupnosti za leto 2022 pod geslom »Gradimo mostove«. Rok prijave je 15. 4. 2022.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS