Iščemo inovativne ženske v kmetijstvu/na podeželju

V okviru mednarodnega raziskovalnega projekta »Inovacije v kmetijstvu in na podeželju, ki jih vodijo ženske« - FLIARA (Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas) iščejo zanimive primere žensk, ki s svojimi inovativnimi praksami prispevajo k različnim oblikam trajnosti v kmetijstvu in na podeželju (ekonomski, okoljski, socialni in kulturni vidik). Z 20 inovativnimi in odločnimi ženskami bi želeli v nadaljevanju projekta izvesti intervjuje. Vaš predlog lahko posredujete na rcgeo@ff.uni-lj.si.

Preberite več...

Tradicionalna Občina Ljubno, a hkrati povezana in moderno naravnana v prihodnost, je prejela zlato plaketo na evropskem natečaju ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2022

Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE je v letošnjem, že 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za prenovo vasi (European Village Renewal Award 2022 ) izpostavilo temo »Gradimo mostove« in najvišje priznanje podelilo mestu Stadtschlaining, Gradiščanska v Avstriji. Slovenski nacionalni predstavnik Občina Ljubno se je uvrstila med prejemnike druge najvišje nagrade – zlate plakete, saj je žirija ocenila, da je njen razvoj celosten, trajnosten in izjemne kakovosti.

Na natečaju je sodelovalo 21 krajev iz 21 regij v 12 različnih državah Evrope. Uradna podelitev nagrad in priznanj bo potekala maja 2023 pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Vsi vključeni v pripravo natečaja in podporo Občini Ljubno smo izjemno ponosni, da lahko odlične domače in predvsem srčne zgodbe in velike ideje predstavimo širši evropski podeželski skupnosti.

Iskrene čestitke vsem Ljubincem, še posebej pa županu Franju Naraločniku in njegovi ožji ekipi.

Preberite več...

Tričlanska mednarodna komisija si je ogledala Občino Ljubno, ki je Slovenska predstavnica na 17. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2022

Ljubno, 5. 10. 2022 - tričlanska mednarodna komisija je obiskala Občino Ljubno, ki jo je Slovenija kandidirala na 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2022, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi - ARGE. Po ogledu območja so člani žirije poudarili, da je Ljubno tradicionalna občina, a hkrati moderno naravnana v prihodnost in povezana znotraj občine v regiji, kot tudi s svetom. Kakovost življenja je na zelo visoki ravni, a vendar ima kraj svoje jedro, kjer čutiš njegov značaj. Ljubno se poteguje, v konkurenci 21 podeželskih evropskih območij.

Preberite več...

Natečaj AGROBIZNIS HI-TECH poteka že četrto leto

  • 22 avgust 2022 |
  • Objavljeno v Dogodki

V Agrobiznisovem hi-tech natečaju že četrtič iščejo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Iščejo napredne, inovativne in predvsem uporabne rešitve v vseh fazah kmetijstva ter pri proizvodnji, logistiki in trženju hrane. Več o natečaju in prijavnica so na voljo TUKAJ, prijavite se lahko do 14. 10. 2022.

Preberite več...

Svet Evrope zbira predloge za najboljše evropske projekte na področju kulturne dediščine

  • 22 avgust 2022 |
  • Objavljeno v Dogodki

Svet Evrope vabi k oddaji predlogov za najboljše projekte, pobude in prakse na področju kulturne dediščine, saj je eden od glavnih sklopov Strategije evropske kulturne dediščine za 21. stoletje (ST21) izmenjava praks in konkretnih izkušenj med državami članicami. Predlogi se zbirajo skozi celo leto, svojega pa lahko oddate prek spletnega obrazca (v angleščini) ali pošljejo na elektronski naslov Strategy21@coe.int. Več informacij je na voljo TUKAJ.

Preberite več...

Nagradni natečaj za najboljšo žensko inovatorko v EU

  • 28 junij 2022 |
  • Objavljeno v Dogodki

Evropski natečaj, ki poteka do 18. avgusta 2022, je namenjen ženskam, ki so ustvarile največji vpliv na področju inovacij, s kreiranjem novih in naprednih izdelkov in storitev v korist ljudi in planeta nasploh. V okviru natečaja se podeljujeta dve kategoriji nagrad: Inovatorke in Inovatorke v vzponu. V prvi kategoriji bodo tri najvišje uvrščene prijave prejele tri nagrade po 100.000 evrov. V drugi kategoriji pa bodo podeljene tri nagrade v višini 50.000 EUR za tri najvišje uvrščene prijave perspektivnih inovatork v vzponu, mlajših od 35 let. Več informacij je na voljo TUKAJ.

Preberite več...

Odprte prijave na Rural Inspiration Awards 2022

  • 26 maj 2022 |
  • Objavljeno v Dogodki

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zbirajo prijave za natečaj dobrih praks podeželja Rural Inspiration Awards* 2022 z geslom »Prihodnost so mladi«. Z natečajem želijo prepoznati najboljše prakse in projekte, ki prispevajo k razvoju in ohranjanju našega podeželja ter spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, ki naslavljajo sodobne izzive v kmetijstvu, gozdarstvu in razvoju podeželja. Projekti morajo biti podprti s sredstvi skupne kmetijske politike.

Natečaj, že četrti po vrsti, organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (ENRD) in nacionalnimi mrežami za podeželje.

Preberite več...

2. nacionalni natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost pod sloganom »Gradimo mostove«

Društvo za razvoj slovenskega podeželja, ki mu je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano zaupalo koordinacijo postopka izbora, poziva podeželske skupnosti (vas, skupina vasi, občina, skupina občin …), da se pridružijo natečaju za izbor podeželske skupnosti za leto 2022 pod geslom »Gradimo mostove«. Rok prijave je 15. 4. 2022.

Preberite več...

Komisija evropskega natečaja ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2020 slovenskemu nacionalnemu predstavniku Občini Brda podelila zlato plaketo

Dobrovo; 14. 10. 2021 – Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi –ARGE je v svoji 16. ediciji izpostavil temo »Lokalni odgovori na globalne izzive«, briška občina pa je na njem prepričala z vizijo trajnostnega razvoja v sožitju s potrebami lokalnega prebivalstva, kulturno in naravno dediščino ter vinogradniško pokrajino. Na natečaju je sodelovalo 26 lokalnih skupnosti iz 12 evropskih držav.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS