Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Posveti in strokovna srečanja

Vloga LAS pri krepitvi krožnega biogospodarstva na podeželju

Prvi v seriji brezplačnih dogodkov in delavnic za izboljšanje znanja o biogospodarstvu in prepoznavanja priložnosti za proizvodnjo lastnih bio-osnovanih izdelkov je potekal 22. 3. 2024 v Kopru in ga je gostil LAS Zelene Istre.

Dr. Luka Juvančič, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je predstavil definicije in temeljna načela krožnega biogospodarstva ter jih podkrepil s primeri iz Slovenije in tujine. Poudaril je, da je potencial biomase v Sloveniji znaten vendar slabo izkoriščen, verige so prekinjene, ali pa sploh niso vzpostavljene. Med potencialnimi snovnimi tokovi je izpostavil štiri (1) ostanke v kmetijski proizvodnji in upravljanju krajine, (2)ostanke v proizvodnji in potrošnji hrane, (3) ostanki sečnje, spravila in primarne predelave lesa ter (4) ostanke v industrijski predelavi lesa. Prosojnice predavanja so dostopne TUKAJ.

Preberite več...

Strokovni posvet: Prožnost podeželskih skupnosti

V strokovnem delu srečanja predsednikov in vodilnih partnerjev Lokalnih akcijskih skupin (LAS) je potekal posvet na temo razvoja podeželskih skupnostih - Projekt Rebound – "Prožnost podeželskih skupnosti". Vsebina posveta je nastala v okviru projekta Rebound (Erasmus +).

Posnetek predstavitve je dostopen na YouTube kanalu društva, PPT predstavitev pa na društveni spletni strani.

Preberite več...

DRSP in njegovi člani na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

DRSP se je tradicionalno udeležil mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki poteka v Gornji Radgoni 26. – 31. 8. 2023. Predstavil je svoje aktivnosti na področju izvajanja programa LEADER / CLLD, rezultate, ki jih ta program prinaša v kraje po Sloveniji pa v teh dne predstavljajo naši člani LAS Prlekija, LAS Goričko, LAS Pri dobrih ljudeh, LAS Obsotelje in Kozjansko in LAS med Snežnikom in Nanosom.

Preberite več...

Posvet LAS in srečanje članov DRSP 2023 - razvoj podeželja in varovanje narave z roko v roki

Razvoj podeželja in varovanje narave z roko v roki je bila tema letošnjega poletnega posveta LAS in srečanje članov DRSP, ki bo potekal, 30. 6. in 1. 7. 2022, v območju Ilirske Bistrice, Pivke in Postojne. Udeležilo se ga je 42 udeležencev iz cele Slovenije, pridružilo pa se nam je tudi kar nekaj predstavnikov gostitelja dogodka - LAS med Snežnikom in Nanosom.

Preberite več...

Irska je v razmislek ponudila raznolike ideje, a tudi oni se lahko marsikaj naučijo od nas

Strokovna ekskurzija na Irsko (15. – 20. 6. 2023) nam je v razmislek ponudila raznolike iniciative za zagotavljanje kakovosti življenja na podeželju, skrbi za podeželane … pa tudi veliko inovativnosti in podjetniških idej. Uvodoma sta nam Dympna Harney in Mary Byrne iz National Rural Network Department of Rural and Community Development predstavili izvajanje pristopa LEADER na Irskem, na poti pa so nas sprejeli nekateri visoki lokalni predstavniki in gospod Stanislav Vidovič, veleposlanik Republike Slovenije na Irskem. V štirih dneh, smo si ogledali osupljivo lepo naravo ter raznolike dobre prakse v območjih Mayo, Galway Rural Development, Kilkenny LEADER Partnership in Ballyhoura Development CLG in Cork. Od Ircev se lahko veliko naučimo, vedno pa smo z njimi pripravljeni deliti naše odlične izkušnje pri oživljanju in ustvarjanju gastronomskih lokalnih posebnosti, oblikovanju turističnih doživetij podeželskih območij ter še kaj. Več v poročilu TUKAJ.

Preberite več...

Video zapis strokovnega posveta: Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja

Vabimo vas, da si ogledate video zapis strokovnega posveta »Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja«, ki je potekal 21. 10. 2022 v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici. V prvem delu so strokovna predavanja o delovanju in vlogi mrež za razvoj podeželja in predstavitev monografije »Izvajanje programa LEADER/CLLD v Sloveniji«. V slovesnem delu je potekala podelitev zahval ustanovnim članom društva in podelitev priznanj za najuspešnejšo podeželsko skupnost 2022. Z nagovorom nas je počastila ministrica za kmetijstvo gospa Irena Šinko.

Preberite več...

Strokovni posvet: Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja

Strokovni posvet »Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja« je potekal 21. 10. 2022 v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici. Več kot 80 udeležencev številnih strokovnih inštitucij na področju razvoja podeželja, predstavniki večine lokalnih akcijskih skupin, predstavniki vseh ključnih inštitucij, ki upravljajo sredstva za izvajanje programa LEADER / CLLD je s svojo prisotnostjo potrdilo pomen in vlogo društva. Z udeležbo na dogodku nas je počastila tudi ministrica za kmetijstvo gospa Irena Šinko. Na dogodku je petih raziskovalcev in članov društva prvič predstavilo monografijo »Izvajanje programa LEADER/CLLD v Sloveniji«.  Za najuspešnejšo podeželsko skupnost 2022 smo svečano razglasili Občina Ljubno, Občini Razkrižje pa podelili priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja v okviru natečaja.

Preberite več...

Strokovna ekskurzija LAS Grčija, 2. - 7. 10. 2022

Letošnje strokovne ekskurzije društva, ki je potekala v Grčiji, 2. – 7. 10. 2022, se je udeležilo 47 strokovnjakov za razvoj podeželja iz celotnega območja Slovenije, pridružila pa se nam je tudi predstavnica ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tokrat smo posebno pozornost posvetili vsebinam povezanim z morjem in akvakulturo. Ogledali smo si različne primere dobrih praks, se srečali z organi upravljanja, lokalnimi akcijskimi skupinami in nosilci projektov ter z njimi razpravljali o življenju na podeželju in izvajanju pristopa LEADER / CLLD v obeh državah.

Preberite več...

Strokovni posvet: Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj Slovenskega podeželja

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je vodilna nacionalna nevladna mreža za razvoj podeželja. Smo povezovalna točka za podporo celostnemu in trajnostnemu razvoju podeželja ter izboljšanju življenja njegovih prebivalcev. V dvajsetih letih delovanja smo postali pomemben akter v Sloveniji in se vključili v aktivnosti Evropske mreže za razvoj podeželja (ENRD), evropskega združenja LEADER za razvoj podeželja (ELARD) ter združenje PREPARE - Partnerstvo za podeželsko Evropo.

Preberite več...

Strokovni posvet LAS v Bohinju

DRSP je 1. in 2. julija 2022 na Gorenjskem organiziral Posvet LAS in društveno srečanje, katerega osrednja tema je bilo povečanje kakovosti življenja na podeželju z razvojem rekreativnih možnosti. Udeležilo se ga je nekaj manj kot petdeset strokovnjakov na področju razvoja podeželja iz cele Slovenije. Posvet pod okriljem društva je gostil LAS Gorenjska košarica.

Preberite več...