Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Posveti in strokovna srečanja

LAS pripravili svoje predloge za izvajanje CLLD v naslednjem programskem obdobju

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je 20. oktobra izvedlo e-posvet na temo izboljšanja izvajanja programa CLLD v naslednjem programskem obdobju. Na podlagi zbranih informaciji smo pripravili usklajene predloge, ki bi po našem mnenju prispevali k boljšim rezultatom in olajšali delo vseh vpletenih akterjev. V pripravi predlogov je sodelovala večina LAS, 29 od 33 LAS, ki so člani DRSP. Z zbranimi predlogi bomo še v oktobru seznanili KO CLLD in odgovorne organe upravljanja.

POSVET LAS » Izvajanje programa CLLD v naslednjem programskem obdobju«

Komisija CLLD, ki deluje v okviru DRSP, je zbrala in pripravila izhodišča za izvajanje programa CLLD v naslednjem programskem obdobju, in sicer na teme: organiziranost LAS,  prenos nalog posredniškega organa in predlogi poenostavitev. Pripravljeno gradivo bomo v oktobru predstavili organom upravljanja, pred tem pa bi radi z vašo pomočjo dorekli ključne povzetke. Posvet LAS bo organiziran virtualno, in sicer v torek, 20. oktobra od 10.00 do 12.00 ure. Izbor najprimernejše spletne aplikacije bomo sporočili naknadno. Vabilo z navodili za udeležbo in gradiva boste prejeli nekaj dni pred dogodkom. Posvet je namenjen članom DRSP.

Preberite več...

Posvet LAS in srečanje članov DRSP: Upravljanje varovanih naravnih območij - razvoj dostopnega turizma

Letošnji posvet LAS in srečanje članov DRSP bo potekalo 3. – 4. 7. 2020 na Zelenem Krasu. Osrednja tema letošnjega srečanja je: Upravljanje varovanih naravnih območij - razvoj dostopnega turizma v okviru katerega si bomo ogledali rezultate in dobre prakse v okviru treh projektov »Interaktivni turizem za vse« (operacije 19.3), »Skupaj zmoremo več« (operacije 19.2.) ter »Doživljajske točke Notranjske« in »Produkt Cerkniško jezero« (operacije 19.2.). Rok za prijave je 15. 6. 2020.

Prijavnica

Webinar: Poenostavitve izvajanja CLLD v Sloveniji

Webinar 22062020 80x42

V ponedeljek, 22.6.2020 je potekal webinar »Poenostavitev izvajanja CLLD v Sloveniji«. Z nami so bili predstavniki Karolina Jasinska Mueleck, EK, DG AGRI, Joanna Gierulska, Organ upravljanja, Poljska, Andreja Trček in Marjeta Jerič, MKGP, Slovenija ter Jožica Povše, DRSP, srečanje pa je moderiral Roman Medved, predsednik Komisije za izvajanje programa CLLD, DRSP. V panelu so predstavili trenutno izvajanje programa CLLD ter različne vidike in aspekte možnih poenostavitev v prihodnjem programskem obdobju, nato pa je sledila razprava.

Posvet LAS in srečanje članov društva - Peca 2019

V petek, 12. 07. 2019 je potekal Posvet LAS: Turistična ponudba Koroške s poudarkom na razvoju kolesarskih poti in priprava projektov sodelovanja, ki se ga je udeležilo več kot 30 strokovnjakov iz cele Slovenije. Po predstavitvi projektov LAS Mežiške doline in razvoja turistične ponudbe so si podzemlje Pece ogledali z vlakcem oziroma se po rudniških rovih zapeljali s kolesom in kajakom.

Gradivo:

Preberite več...

Predstavitve s posveta LAS LEADER/CLLD (Lenart v Slovenskih goricah, 24. 5. 2019)

Strokovna ekskurzija v območje LAS "Capo Santa Maria di Leuca v Italiji s predstavitvijo modela spodbujanja celostnega urejanja vasi

Letošnja strokovna ekskurzija (22. do 26. 10. 2018) je potekala v provinci Lecce (Apulia) v Južni Italiji, v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca ", kjer smo si ogledali njihove projekte ter pobližje spoznali model spodbujanja celostnega urejanja vasi. Udeležili so se je upravljavci in člani upravnih odborov 17 LAS-ov ter predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, skupaj 42 udeležencev.

Na Posvetu LAS v Lenartu predstavljen projekt TELI2

Tradicionalni posvet LAS v Lenartu je bil tokrat zasnovan malce drugače kot predhodni, saj je bil udeležencem predstavljen projekt TELI2 (Transnacionalno izobraževanje o izvajanju programa LEADER), v okviru katerega so partnerji predstavili rezultate projekta in koristi tako za udeležence izobraževanja kot za organizacije, ki so v projektu sodelovale. Predstavitev je bila zelo zanimiva in uspešna, saj je bil prisoten zelo pozitiven odziv udeležencev do vsebine posveta, ki so tudi sami izrazili interes in potrebo po tem, da pridobijo dodatna znanja s področja programa LEADER/CLLD. Ob zaključku je bilo izražena želja, da bi partnerji projekta v prihodnosti podobno izobraževanje, temelječe na rezultatih programa izobraževanja razvitega v projektu TELI2, lahko ponudili tudi slovenskim LAS-om in vsem drugim, ki delajo na področju LEADER/CLLD. Slovenska partnerja v projektu TELI2 sta Razvojna agencija Kozjansko, vodilni partner LAS "Od Pohorja do Bohorja" in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki sta pripravila res zanimivo predstavitev. Ob koncu posveta so bili udeleženci seznanjeni tudi z tekočim dogajanjem na področju delovanja LAS, končna ocena pa je, da je bil posvet vsebinsko zelo dober in da je potrebno s posveti s podobnimi vsebinami nadaljevati.

Hvala Društvu za razvoj podeželja Ovtar in LAS Ovtar Slovenskih goric za prijazno in odlično organizacijo posveta v Lenartu, katerega sestavni del je bil tudi otvoritev in ogled Kmetijsko obrtniškega sejma.

Predstavitve:

Predstavitve so javne, pri uporabi njihove vsebine pa ste dolžni navesti vir in avtorja.

Ključna primerjava: LEADER in LEADER/CLLD v Sloveniji, Tomaž Cunder, Kmetijski inštitut Slovenije
TELI2: »Zakaj zdaj in na takšen način?«, Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo FF UL
TELI2: “Najine izkušnje”, Lara Žmaher in Breda Retuznik, Razvojna agencija Kozjansko
TELI2: Izkušnje projektnega partnerja - spletna stran, novičnik in moodle, Rajko Antlej, Razvojna agencija Kozjansko PRILOGA