Festival slovenskih LAS 2015

  • 30 oktober 2015 |
  • velikost pisave

Naravne in kulturne vrednote – dediščina in priložnost

Janče – Ljubljana, 2. - 3. 10. 2015.

Drugi Festival slovenskih LAS je za nami in rečemo lahko, da se je umestil med pomembnejše strokovno-promocijske dogodke na področju podeželja! Lanskoletnemu festivalu v zeleni prestolnici smo dodali strokovni posvet in v goste povabili kolege iz sosednje Hrvaške ter vse skupaj povezali z naravnimi in kulturnimi vrednotami, ki sta naša dediščina in naša priložnost. Pomen dogodka v strokovnem in promocijskem smislu potrjujete institucije, ki ste se odzvale povabilu k sodelovanju, predvsem pa to potrjujete vi udeleženci; posveta se je udeležilo skoraj 80 predstavnikov LAS, inštitucij, občin, društev,… v soboto pa je približno 1.000 obiskovalcev na 22 stojnicah spoznavalo kulturni utrip, skrite bisere narave ter pokušalo izdelke pridnih rok različnih mojstrov.

Letošnji Festival slovenskih LAS se je umestil med pomembnejše strokovno-promocijske dogodke na področju podeželja! To potrjujejo strokovne institucije s področja narave in kulture, ki so se odzvale povabilu društva k sodelovanju. Pomen pa potrjuje tudi številčna udeležba na festivalu. Udeležilo se ga bo skoraj 90 udeležencev iz LAS, javne uprave in drugi inštitucij povezanih s tem področjem, med udeleženci pa bodo tudi predstavniki iz Hrvaške.

Strokovni posvet festivala, Janče, petek, 2. 10. 2015
V prvem delu posveta bomo predstavili uspešne slovenske zgodbe iz Trente, porečja Kolpe in Solčave ter projekt, ki je potekal v Nacionalnem parku Mljet na Hrvaškem. V razpravi in pri predstavitvi potencialnih virov financiranja se pridružijo tudi predstavniki treh ministrstev Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter treh institucij, ki so pristojne za podajanje strokovnih mnenj na področju naravne in kulturne dediščine – Zavod za varstvo kulturne dediščine, Zavod RS za varstvo narave in Slovenski etnografski muzej. Pri predstavitvi virov financiranja pa sodelujeta še K&Z Svetovanje za razvoj d.o.o. s predstavitvijo EU sredstev iz čezmejnih in transnacionalnih programov in Slovenski regionalno razvojni sklad s predstavitvijo možnosti pred-financiranja projektov z odobrenimi EU sredstvi iz njihovega sklada.

Festival slovenskih LAS, sobota, Ljubljana, Stritarjeva ulica, 3. 10. 2015
Sobotni promocijski del festivala, ki bo potekal v centru prestolnice na Stritarjevi ulici, bo predstavil barve vseh slovenskih pokrajin, letos pa se nam pridružijo tudi LAS iz Hrvaške.

Vsebina dogodek

Galerija

nazaj na vrh