17. razširjena redna seja UO DRSP in posvet LAS potekala v območju LAS Srce Slovenije

• 14 Julij 2017 |

Prejšnji teden, 5. 7. 2017, je v TIC Jurij Vega v Dolu pri Ljubljani potekala 17. Razširjena redna seja UO DRSP in posvet LAS. Obravnavali so aktualno problematiko CLLD, pripravo na številne pomembne aktivnosti v drugi polovici leta, kot so 4. Slovenski podeželski parlament in Evropski podeželski parlament, strokovno ekskurzijo na Portugalsko itd. ter obsežno delo članov v slovenskem in mednarodnem prostoru v prvi polovici leta.

Tina Divjak in Monika Kostanjevec iz CNVOS sta predstavili prve rezultate evalvacije vključenosti nevladnih organizacij v oblikovanje LAS in pripravo SLR (prvi sklop) ter njihovo uspešnost pri prijavah na razpise on in zadovoljstvo z delom LAS po celi Sloveniji (drugi sklop). Ključni ugotovitvi sta dve. NVO ugotavljajo, da razpisi LAS niso v osnovi namenjeni njim (pomanjkanje kadrov, zahteve razpisa, zahtevnost dokumentacije). NVO-ji v večini območij pozitivno ocenjujejo izvedbo prvega sklopa. Ugotavljajo tudi, da so bili NVO-ji dobro seznanjeni z razpisi, zaradi že omenjenih razlogov pa mnogi niso oddali prijave. Poročilo bo v kratkem objavljeno na spletni strani, predstavili pa ga bodo tudi na 4. SPP.

Tokrat je sejo gostil LAS Srce Slovenije. Njegov predsednik Željko Savič je predstavil delo LAS, ki povezuje 6 občin in združuje 47 članov. V prvem programskem obdobju so uspešno izvedli 85 projektov, v aktualnem programskem obdobju pa bodo najboljšim projektom dodelili približno 1,5 milijona nepovratnih sredstev. Seja je potekala v prostorih Turističnega društva Dolsko, ki je tudi s pomočjo LEADER sredstev opremil kuhinjo v kateri članice sekcije Plamen pripravljajo jedi tipične za to območje. Članice sekcije so za udeležence pripravile ptičke, Dovško rožco, Prešco, … ter melisin sok.

IMG 20170705 102213

20170705 100149