Tematski posvet LAS v Slovenski Bistrici, 6. 9. 2019

• 11 september 2019 |

V petek, 6. 9. 2019, je v Slovenski Bistrici potekal Tematski posvet LAS z naslovom Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju, ki se ga je udeležilo več kot 70 strokovnjakov iz cele Slovenije.

Posvet je gostil LAS Dobro za nas, zato je mag. Branko Žnidar, predsednik LAS Dobro za nas, uvodoma predstavil območje. Dr. Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica, je v pozdravnem nagovoru še posebej izpostavil iniciativo pametnih vasi, kot način za ohranjanje poseljenosti, Aleš Zidar, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, pa je poudaril izzive naslednjega programskega obdobja.

Sledila je okrogla miza, na kateri so sodelovali Aleš Zidar, DRSP, Alina Cunk-Perklič, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Marija Kresnik, KGZS, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Irena Kropf, Inštitut KON-CERT, in Marjan Podgrajšek, EKO kmetija Podgrajšek. Razpravo o priložnostih na podeželju je povezovala mag. Mojca Metličar, DRSP.

Zaključili smo s predstavitvijo dveh odličnih dobrih praks prenosa znanja na mlade - Modre delavnice: od poskusa do poklica (http://delavnica.simetris.si/) in Učilnice v naravi: Zemljanka za koriščenje energije zemlje na učnem poligonu za samooskrbo (http://ipvo.si/) ter ogledom čebelarskega centra Slovenska Bistrica, kamor so nas zapeljali nadvse zanimivimi starodobniki.

Dogodek je prepletal nastop mlade nadarjene pianistke Maje Figek pod mentorstvom Tadeje Pančič, pred posvetom pa je zbrane nagovorila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je zagotovila, da se bo ministrstvo aktivno soočalo z izzivi in da njihov cilj ne bo dosežen dokler deležniki na terenu ne bodo zadovoljni. Zagotovo zelo spodbudne besede, še posebej v duhu priprav na novo programsko obdobje.

PREDSTAVITVE DOBRIH PRAKS:

- Modra delavnica v Framu

- Zemljanka za koriščenje energije zemlje

LISTA PRISOTNOSTI

posvet SB 060920191