Sequic Brežice uvrščen na seznam evropskih umetniških festivalov

• 08 Maj 2017 |

715 festivalov iz 39 držav je prejelo znak EFFE 2017–2018, tj. znak ‘izjemnih festivalov’ v Evropi. Med njimi je tudi festival Sequic Brežice, ki ga organizira "Zavod Ars Ramovž" Klemna Ramovša, člana DRSP. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropo) – je evropski znak izjemnih festivalov, katerega pobudnik je Zveza evropskih festivalov. Gre za mednarodno festivalsko skupnost, ki povezuje festivale, popolnoma predane umetnosti, umetniškim skupnostim in Evropi. Hkrati širokemu mednarodnemu občinstvu omogoča seznanjanje z raznovrstnimi festivali vseh umetniških zvrsti preko spletne strani www.effe.eu, kjer je objavljen festivalski koledar.

“Mednarodna žirija skuša v festivalsko skupnost vključiti kar najbolj raznovrstne festivale. Med pregledovanjem prijav so žirijo navdušili izjemna kakovost in raznolikost festivalov, njihova predanost vključevanju javnost in želja pritegniti čim širši krog občinstva iz vseh segmentov družbe. Izpostavili so tudi doslednost umetniških vodij festivalov pri izboru tako obetajočih kot uveljavljenih umetnikov.” Žirija “vabi imetnike znaka, naj se združijo v skupnem festivalskem gibanju in podprejo solidarnost, umetnost, umetnike in odprt pogovor.” (Celotna izjava je dostopna na www.effe.eu).

Po javni objavi natečaja za znak EFFE 2017–2018 je stotine festivalov oddalo prijave in v njih izkazalo svojo odličnost v smislu umetniške predanosti, vpetosti v skupnost in sodelovanja v mednarodnem/evropskem prostoru. Prijave je ocenjevalo 95 nacionalnih strokovnjakov, imenovanih s strani nacionalnih kontaktnih točk EFFE, ki so svoje ugotovitve predstavili mednarodni žiriji EFFE. Velik vtis je nanje naredila doslednost umetniških vodij festivalov pri izboru tako obetajočih kot uveljavljenih umetnikov, ki se poslužujejo bodisi inovativnih bodisi tradicionalnih pristopov.

“Pri Zvezi evropskih festivalov verjamemo v potencial pobude EFFE, ki je sprejeti in ponotranjiti Evropo kot pojem skupnosti in medsebojnega razumevanja ter odgovornosti do sveta. Zato se veselimo, da bomo ta evropski znak razvijali naprej”, pravi Darko Brlek, predsednik Zveze evropskih festivalov.

Prejemniki znaka EFFE 2017–2018 so že vključeni v spletni festivalski koledar. www.effe.eu nudi občinstvu po vsem svetu vpogled v živahno evropsko kulturno-umetniško sceno.