Brodowin - sodobna ekovas, ki ustvarja 140 delovnih mest in jo letno obišče 50 tisoč obiskovalcev

  • 28 februar 2020 |
  • velikost pisave

Sodobna ekovas Brodowin je nastala iz nekdanje socialistične zadruge v vzhodni Nemčiji. Vsa vas biodinamično kmetuje v skupni zadrugi, ki pokriva vso verigo od kmetovanja do predelave in regionalnega trženja. Ukvarjajo se z ekološko in biodinamično prirejo in predelavo mleka ter gojijo zelenjavo. Njihov glavni trg so kupci v debelo uro oddaljenem Berlinu, vidijo pa tudi velike možnosti za razvoj. Letno ustvarijo 10 milijonov prihodkov, dovolj za plače 140 zaposlenih in naložbe v razvoj.

V prodajalni v vasi Brodowin ponujajo 150 svojih izdelkov, ponudbo pa dopolnjujejo z živili drugih ekoznamk. Med vikendom se v njihovo prodajalno pripeljejo tudi kupci iz Berlina. Prodaja raste za deset odstotkov na leto.

Od leta 1996 ponujajo tedensko dostavo v Berlin. Tako vsak teden oskrbijo dva tisoč kupcev med katerimi prevladujejo gospodinjstva, vrtci in šole. Neposredno poslujejo tudi s trgovsko verigo Edeka in lastniki manjših prodajaln.

S prepoznavnostjo se je ponudila priložnost razvoja turistične dejavnosti, zlasti družine z otroci. Med drugim ponujajo celodnevne izlete, njihovih 70 sob in prostor za kampiranje pa so poleti čisto polni. V promocijo turistične kmetije ne vložijo niti evra, pa vendar vas obišče 50 tisoč ljudi na leto.

Vas je na zaščitenem biosfernem območju Schorfheide-Chorin, ki obsega sto kvadratnih kilometrov, v zadnjih 30 letih pa so ekološko kmetijstvo povečali na 35 odstotkov ozemlja. Od leta 1990 pa so tudi pod Unescovo zaščito.

»Ekološko in biodinamično kmetovanje ter digitalizacija se ne izključujeta, zato vse več vlagamo v nove tehnologije. Krave imajo ovratnico s senzorji, ki merijo prehojene korake. Traktorji, vodeni z navigacijo GPS, vozijo na dva centimetra natančno …« za konec še pravi Peter Krentz, vodja zadruge Ökodorf Brodowin.

Povzeto po članku Petre Šubic, portal Agrobiznis z dne 03. 02. 2020 (https://agrobiznis.finance.si/8957566/Kako-je-iz-nekdanje-socialisticne-zadruge-v-vzhodni-Nemciji-vzcvetela-sodobna-ekovas).

Aussenansicht Klostercafe manjseHofladen manjse

nazaj na vrh