Razpis za Nagrado NEWBIE 2020

• 12 oktober 2020 |

Novi pristopniki v kmetijstvo vabljeni k prijavi na razpis za »Nagrado NEWBIE 2020« za najbolj uspešnega in inovativnega novega pristopnika na kmetiji v Sloveniji

“Nagrada NEWBIE” je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih evropskih državah. Namen nagrade je prepoznati in predstaviti tiste kmete in kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali  predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. Nagrajenci bodo imeli možnost dodatnega usposabljanja, snemanja predstavitvenega videa in/ali udeležbe na mednarodni konferenci NEWBIE, kjer se bodo lahko srečali z drugimi inovativnimi novimi pristopniki v kmetijstvo iz vse Evrope.

Prijavitelji morajo ob upoštevanju vstopnega kriterija (tj. aktivno delo na kmetiji od dveh do desetih let) na kratko predstaviti poslovni model kmetije. Prijave potekajo do 1. 12. 2020 preko e-Prijave na razpis, ki je osnova za vrednotenje prijavljenih inovativnih kmetij. Nagrada je razpisana in financirana v okviru projekta NEWBIE (New Entrant netWork: Business models for Innovation, entrepreneurship and resilience in European agriculture; www.newbie-academy.eu/). Evropska komisija v sklopu tega projekta, ki traja od 2018 do 2021, financira nagrado v devetih evropskih državah (Slovenija, Nemčija, Francija, Bolgarija, Belgija, Združeno kraljestvo, Irska, Nizozemska, Portugalska). Več o razpisu za Nagrado NEWBIE 2020 je dostopnih na spletni strani Oddelka za geografijo Filozofske fakultete, Univerza v Ljubljani, ki je slovenski partner projekta NEWBIE: https://geo.ff.uni-lj.si/obvestila/razpis-za-nagrado-newbie-2020.

Slovenska nagrajenca NEWBIE 2018 in NEWBIE 2019 sta Biodinamična kmetija Turinek – Zlate misli iz Pesnice in Domen Virant, mladi prevzemnik kmetije Pri Ropet iz Volčjega Potoka. Dejansko pa izrekamo priznanje vsem novim pristopnikom, ki ste v dosedanjih prijavah izkazali veliko mero inovativnosti pri vaših poslovnih modelih, iskanju tržnih vrzeli in pozicioniranju vaše kmetije v lokalni skupnosti in vas vabimo, da se prijavite na razpis za Nagrado NEWBIE v letu 2020 ter spremljate aktivnosti projekta NEWBIE.

Irma Potočnik Slavič, Barbara Lampič, Sara Uhan

koordinatorke projekta NEWBIE v Sloveniji