Tričlanska mednarodna komisija si je ogledala Občino Ljubno, ki je Slovenska predstavnica na 17. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2022

  • 07 oktober 2022 |
  • velikost pisave

Ljubno, 5. 10. 2022 - tričlanska mednarodna komisija je obiskala Občino Ljubno, ki jo je Slovenija kandidirala na 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2022, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi - ARGE. Po ogledu območja so člani žirije poudarili, da je Ljubno tradicionalna občina, a hkrati moderno naravnana v prihodnost in povezana znotraj občine v regiji, kot tudi s svetom. Kakovost življenja je na zelo visoki ravni, a vendar ima kraj svoje jedro, kjer čutiš njegov značaj. Ljubno se poteguje, v konkurenci 21 podeželskih evropskih območij.

Kar 21 vasi iz 21 regij v dvanajstih različnih državah Evrope se poteguje za nagrado European Village Renewal Award 2022 pod geslom "Graditi mostove". Geslo natečaja »Graditi mostove« ponazarja način kako se odzvati na velike izzive našega časa, pa naj gre za podnebne spremembe, pomanjkanje virov, digitalno transformacijo, pandemijo ali vojno v Evropi z dramatičnimi posledicami tudi za najmanjše vasi. Vključuje tudi nevarnost različnih konfliktov in globoke družbene delitve. Geslo je signal, da izberemo poti, ki vodijo drug k drugemu, ne da bi pri tem izgubili cilj. Skladno s tem je poudarek na vaseh in skupnostih, ki spodbujajo dialog, iščejo stične točke ter iščejo družbeno, ekonomsko in ekološko odgovorne rešitve za številne naloge, ki jih postavljata naš čas in specifični prostor vsakega udeleženca.Mednarodna žirija je avgusta in septembra pregledala prispele vloge, v oktobru pa bodo tričlanske komisije strokovnjakov na področju razvoja podeželja območja tudi obiskala. Končno odločitev o zmagovalcu bodo sprejeli v zimskih mesecih, podelitev pa bo potekala maja 2023 v skupnostih zmagovalca prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Včeraj, 5. 10. 2022, je slovenskega nacionalnega predstavnika – Občino Ljubno obiskala tričlanska komisija, ki jo sestavljajo dva strokovnjaka iz Avstrije Mag. Christian Kropfitsch, vodja lokalnega in regionalnega razvoja avstrijske Koroške in Diana Ortner, vodja oddelka za reorganizacijo zemljišč in oddelka obnova vasi s Tirolske ter Dr. Wacław Idziak, sociolog in socialni inovator iz Poljske.

Žirija se je pri ogledu osredotoča na odziv skupnosti na družbene spremembe in usmerjanje  razvojnega procesa v smislu gospodarskega razvoja, ustvarjanja sodobnega družbenega okolja, arhitekture, razvoja naselij, ekologije in oskrbe z energijo ter kulturnih pobud in družbenega udejstvovanja. Ocenjujejo pa tudi celostno in trajnostno naravnanost, udejstvovanje prebivalcev, individualno iniciativnost in pripravljenost za sodelovanje.

Po ogledu območja so člani žirije poudarili, da je Ljubno tradicionalna občina a hkrati moderno naravnana v prihodnost in povezana znotraj občine, v regiji, kot tudi s svetom. Kakovost življenja je na zelo visoki ravni a vendar ima kraj svoje jedro, kjer čutiš njegov značaj. Navdušenje nad območjem so zaključili z mislijo »Ne zmaga najmočnejši, ampak tisti, ki se najboljše prilagodi spremembam.«

Mostove med prebivalci, gospodarstvom in javno upravo so ocenjevalni komisiji ARGE predstavili številni Ljubenci. Direktor družinskega podjetja KLS Ljubno d.o.o., Bogomir Strašek, enega najbolj tehnološko naprednih in robotiziranih podjetij v Sloveniji, ki posluje na svetovnih trgih in je hkrati močno vpeto v lokalno skupnost, je oba vidika strnil z besedami »Moraš dajati, da bi dobil nazaj.«. Za svoje delo je letos prejel državno odlikovanje za prispevek k gospodarstvu in bogatitvi kakovosti življenja in dela v Savinjski dolini. Predsednik države, ki se je septembra udeležil otvoritve prve pametne učilnice na Ljubnem, je poudaril pomen pametne učilnice, s katero bodo v regiji še bolj dvignili stopnjo inovativnosti in omogočili mladim pridobiti poklicne kompetence s področja uporabe sodobne tehnologije, turizma in ohranjanja narave.

Z besedami: »Upam, da ste videli kako smo vpeti v evropske in svetovne tokove preko gospodarstva in smučanja, smo povezani regionalno ter hkrati skrbimo za vse generacije krajanov. Še posebej pa skrbimo za našo naravo in tradicijo - prejeli smo jo od očetov in jo prenašamo na našim otrokom.« je obisk zaokrožil župan Franjo Naraločnik.

Nacionalnega zmagovalca bomo svečano razglasili na slovesnosti ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja, 21. 10. 2022, v Domu kulture v Svetem Juriju ob Ščavnici, zmagovalca na EU ravni pa bo ARGE razglasil maja 2023 v skupnostih zmagovalca prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Dodatne informacije:

Podrobneje:

gradimo mostove  LOGO najuspesnejsa podezelska skupnost lezec

logotipi vsi

Ljubno 1 Ljubno 2 Ljubno 3

Ljubno 4 Ljubno 5 Ljubno 6

Ljubno 7 Ljubno 8 Ljubno 9

nazaj na vrh