Z veseljem vstopite v novo leto 2024

  • 13 december 2023 |
  • velikost pisave

Cestitka1

Spoštovane članice in člani našega društva, kolegice in kolegi!

Staro leto se poslavlja in spet je pred nami čas, ko običajno potegnemo črto pod preteklim obdobjem, pregledujemo bilance našega življenja, ter si postavljamo nove izzive in cilje, ki nam bodo vodilo v letu 2024.

Poslanstvo Društva za razvoj slovenskega podeželja je združevanje posameznikov in organizacij, ki so na različnih ravneh vključeni v razvoj slovenskega podeželja in zastopanje interesov podeželja. Temu je bilo posvečeno preteklo leto in tudi v 2024 bomo našo pot nadaljevali. Spomnil bom na nekatere naše aktivnosti, ki v veliki meri zaznamujejo naše delo.

Društvo je reprezentativni predstavnik Lokalnih akcijskih skupin (LAS) , saj je v društvo včlanjenih 35 LAS in upam, da se bo ta številka še povečala. Letos smo na tem področju največ časa namenili pripravi za  delovanje LAS v naslednjem programskem obdobju, pozabili pa nismo na osebno druženje, pridobivanje novih znanj in spoznavanje slovenskih ter tujih dobrih praks pri razvoju podeželja. S tem bomo nadaljevali, saj bomo že v januarju organizirali srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev vseh LAS. 

Izvedbo Slovenskega podeželskega parlamenta smo, predvsem zaradi obsežnih naravnih nesreč iz letošnje jeseni, preložili na pomlad 2024. Podeželski parlament, šesti po vrsti, bo priložnost za izmenjavo mnenj in utiranje novih uspešnih zgodb na slovenskem podeželju. Navkljub ogromnemu delu na poplavni obnovi bodo naš parlament gostili prijazni Korošci in nam tudi s tem dokazali trdoživost in vztrajnost slovenskega podeželja.

Te dni smo zaključili z izborom najboljšega slovenskega podeželskega območja, ki ga izvajamo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Naša komisija je imela težko delo, saj se je prijavilo 5 območji - vsaka s svojo odlično zgodbo, ki so nam lahko za zgled. Dosedanjim zmagovalcem natečaja  - občini Brda in Ljubno, se je pridružila letošnja zmagovalka – Krajevna skupnost Mala Nedelja. V imenu vseh nas jim iskreno čestitam z željo, da se bodo odlično odrezali tudi na evropskem parketu.

Drage prijateljice in prijatelji, iskreno vam hvala za vsak trenutek, ki ste ga namenili našemu druženju v skupno dobro.  Iz srca vam voščim lepe božične praznike, s ponosom se spomnite na dan samostojnosti naše Slovenije in z veseljem vstopite  v novo leto 2024.

Srečno!

Roman Medved, predsednik

nazaj na vrh