Srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev LAS

• 09 januar 2024 |

Srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev Lokalnih akcijskih skupin (LAS)v programskem obdobju 2023 – 2027 v organizaciji Društva za razvoj Slovenskega podeželja, je potekalo v torek, 16. 01. 2024, v Kulturnem domu Gorica pri Slivnici. Med več kot 100 udeleženci so bili predstavniki vseh 37 LAS Slovenije. Vsi uvodni govorniki so izpostavili velik doprinos programa LEADEDR/CLLD za razvoj podeželskih območij, mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur pa je posebej je poudaril vlogo LAS »Od Pohorja do Bohorja« za razvoj te ruralno-urbane občine. Dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj in mag. Andreja Komel, vodja sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta izpostavila tudi poenotenje pristopov izvajanja programa med kmetijskim in regionalnim skladom. Mag. Roman Medved, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja je predstavil delo in vlogo društva tako pri podpori delovanju LAS, kot pri zastopanju njihovih interesov na nacionalni in mednarodni ravni. V strokovnem delu sta sledila posvet "Prožnost podeželskih skupnosti" v okviru projekta Rebound (Erasmus +) in predstavitev Uredbe CLLD in izvajanja pristopa do leta 2027. Dogodek  je gostil LAS »Od Pohorja do Bohorja. Izvedbo sta podprla tudi Mreža za razvoj podeželja MKGP in nosilci projekta Rebound.

Srečanje predsednikov in vodilnih partnerjev Lokalnih akcijskih skupin (LAS) v programskem obdobju 2023 – 2027 je potekalo v torek, 16. 01. 2024, v Kulturnem domu Gorica pri Slivnici. Med več kot 100 udeleženci so bili predstavniki vseh 37 LAS Slovenije. V pozdravnem nagovoru je mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur poudaril, da jim, kot ruralno-urbani občini sredstva LEADER/CLLD, ki jih upravlja LAS »Od Pohorja do Bohorja«, veliko pomenijo tako iz razvojnega kot tudi finančnega vidika. Dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj je predstavil ukrepe ter aktivnosti za prenos razvojnih zmožnosti na regionalno raven in dolgoročen skladen razvoj. Pri tem je pomembno vlogo pripisal delovanju lokalnih akcijskih skupin, saj »sežejo najbolj globoko v pore skupnosti in omogočajo izvedbo majhnih lokalno zelo pomembnih pobud«, ki jih v strateške projekte ni mogoče vključiti. Za razvoj lokalnih skupnosti je nakazal priložnosti v štirih čezmejnih programih Interreg in Norveškem mehanizmu ter se zavzel za administrativne poenostavitve izvajanja programov. V programskem obdobju 2014-2020 so različne skupine deležnikov izboljšale kakovost življenja na podeželju preko 1590 različnih projektov. Na skupnih problemskih področjih pa so lokalne akcijske skupine prenašale znanja in izkušnje v okviru 50 projektov sodelovanja, od tega jih je bilo nekaj manj kot polovica mednarodnih. Uspešnost izvajanja spodbujanja razvoja podeželja preko različnih skladov v Sloveniji je prepoznala tudi Evropska komisija, ki je skupaj za Evropsko mrežo za podeželje naš pristop predstavila kot dobro prakso na različnih dogodkih. Mag. Andreja Komel, vodja sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v nagovoru izpostavila napore Medresorske skupina CLLD 2021–2027 za poenotenje in poenostavitve izvajanja programa ter da so zadnje odločbe za potrditev 37 strategij lokalnega razvoja v podpisovanju.

Več kot 100 danes zbranih predstavlja le »vrh ledene gore« strokovnjakov, ki skrbijo za delovanje LAS in na svojih območjih usmerjajo razvoj lokalnih območij. Društvo za razvoj Slovenskega podeželja je njihov reprezentativni predstavnik, saj povezuje 35 od 37 LAS. Mag. Roman Medved, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja je predstavil delo in vlogo društva tako pri podpori delovanju LAS, kot pri zastopanju njihovih interesov na nacionalni in mednarodni ravni. Poudaril je tri ključne aktivnosti društva v letošnjem letu. Prva je organizacija 6. slovenskega podeželskega parlamenta, ki bo potekal konec maja 2024 v Črni na Koroškem. S to gesto želimo izkazati podporo podeželskemu območju, ki so ga letošnje ujme zelo prizadele. Na dogodku bo potekala tudi slovesna razglasitev Najuspešnejšega podeželskega območja Slovenije v letu 2023. To titulo si je prislužila Krajevna skupnost Mala Nedelja. Kot slednjo je izpostavil digitalizacijo javnih pozivov na ravni LAS - obdelavo in spremljanje prej omenjenih skoraj 1.600 vlog oziroma približno 3.000 registratorjev dokumentov. V okviru društva so LAS že v lanskem letu oblikovali tehnične specifikacije sistema ter jih uskladili s pristojnimi javnimi inštitucijami. Zataknilo se je pri zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev, zato je pozval predstavnike obeh ministrstev, da poiščejo potrebna sredstva.

Tema posveta v strokovnem delu srečanja je bila "Prožnost podeželskih skupnosti". Prožnost je sposobnost podeželske skupnosti ali območja, da uporabi uravnotežene in dolgoročno naravnane pristope za odzivanje na nenadne pretrese (družbeno-gospodarske ali okoljske)  in se lahko nenehno prilagaja številnim procesom sprememb. Skupnost s tem krepi svoje osnovne funkcije in strukture, zagotavlja dobro upravljanje ter ohranja zadovoljivo kakovost življenja in blaginjo svojih prebivalcev in podeželskega območja. V okviru projekta Rebound (Erasmus +) so razvili tudi certificiran program usposabljanja, udeleženci pa prejmejo diplomo TUS – Technological University of the Shannon iz Irske. Projekt so predstavili Rajko Antlej in Kvirina Martina Zupanc, Razvojna agencija Kozjansko ter Sara Mikolič in Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani. Več na spletni strani Rural Resilience.

Srečanje smo zaokrožili s predstavitvijo Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v obdobju do leta 2027 (pristop LEADER/CLLD), ki jo je vlada izdala konec leta 2023. Za izvajanje pristopa je do leta 2027 namenjeno 84,55 mio EUR. Marjeta Jerič, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Simona Laznik, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in Štefan Preglej, Ministrstvo za finance so predstavili podlage za izvajanje, način delovanja in obveznosti LAS, tehnično izvedbo razpisov in mejnike. Poudarili so razlike med izvajanjem v okviru kmetijskega oziroma regionalnega sklada in tudi poenostavitve in uskladitve med skladoma v primerjavi s preteklim programskim obdobjem. Podrobneje v predstavitvi in video posnetku predstavitve spodaj in na spletni strani SKP. Nekateri elementi nujni za izvajanje pristopa LEADER/CLLD še niso pripravljeni. Takšne so nekatere pravne podlage, aplikacija za prijavo razpisov in vnos vlog ipd. DRSP bo zbral vprašanja in komentarje LAS in jih naslovil na medresorsko delovno skupino LEADER/LEADER ter v kratkem organiziral ponovno srečanje.

Dogodek je organiziralo Društvo za razvoj Slovenskega podeželja in ga gosti LAS »Od Pohorja do Bohorja. Izvedbo sta podprla tudi Mreža za razvoj podeželja MKGP in nosilci projekta Rebound. Posvet je prepletal kulturni program, ki so ga pripravili člani Kulturnega društva Prevorje – dramska skupina Guzaj. Preko zgodbe razbojnika Guzaja, Kozjanskega Robina Hooda, so nam predstavil lokalne kulturno – zgodovinske in gastronomske posebnosti območja.

Priloge:

banner