Krepitev krožnega biogospodarstva na podeželju – Predstavitev prototipov bio-osnovanih izdelkov – predlog konzorcija BIOECO-UP

 • 14 maj 2024 |
 • velikost pisave

Sredi maja je potekala tretja delavnica s katero želimo približati principe krožnega gospodarstva širši strokovni javnosti. Dr. Luka Juvančič, BF UL je uvodoma predstavil izhodišča biogospodarstva in krožnega gospodarstva ter njune sinergije. Izpostavil je stanje v Sloveniji in priložnosti. Miha Škrokov, Anteja ECG je predstavil delovanje stičišča za krožno gospodarstvo, ki si prizadeva Slovenijo postaviti na zemljevid krožnega gospodarstva. V nadaljevanju so udeleženci spoznali za nekatere prototipe bio-osnovanih izdelkov, kot so lesna biomasa, konzerviranje hrane, gojenje gob …, ki so podrobneje predstavljeni na spletni strani društva. BioRural spletno orodjarno je predstavil Matej Futur, BF UL. Sestavljena je iz treh sklopov – znanje, poslovni modeli in mreženje  ter so namenjeni samoizobraževanju in povezovanju.

Posnetek delavnice je dostopen TUKAJ.

Opisi prototipov:

 1. Biogospodarstvo na splošno
 2. Zeleno gospodinjstvo v vsakdanjem življenju
 3. Trajnostno poslovanje v prihodnosti
 4. Bio-plin
 5. Trajnostna lesna biomasa
 6. Postopki konzerviranja hrane
 7. Kompostiranje
 8. Kmetijska biomasa
 9. Gojenje gob na lesu: ekološki pristop k gojenju gliv
 10. Ovrednotenje biomase
 11. Bio-oglje
 12. Preoblikovanje prihodnosti: eko-dizajn
 13. Bio-proizvodi iz odpadkov
 14. Bio-plastika
 15. Ovrednotenje vodne biomase
 16. Bio-kozmetika

Serija dogodkov in delavnic je namenjena izboljšanju znanja o biogospodarstvu in prepoznavanja priložnosti za proizvodnjo lastnih bio-osnovanih izdelkov.

Vsebino dogodkov so pripravili strokovnjaki Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani v okviru projekta BioRural (Obzorje Evropa) in BIOECO-UP (Interreg-CE), dogodke pa organizira Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Prijave do dva dni pred dogodkom na info@drustvo-podezelje.si.

nazaj na vrh