Krepitev krožnega biogospodarstva na podeželju – Podaljšanje življenja lesu in lesnim izdelkom

  • 29 maj 2024 |
  • velikost pisave

Nosilna tema četrte delavnice je bila ponovna uporaba in podaljšanje življenja lesu. Na njej so predstavili različne načine uporabe tako imenovanega odsluženega lesa (angleško recovered wood oz. recycled waste wood), ko so izdelava novih izdelkov (npr. novo pohištvo z elementi starega pohištva), recikliranje v lesni industriji, bio-rafinerije in šele kot zadnja možnost sežiganje za pridobivanje energije. Strokovnjaki predvidevajo veliko povečanje rabe lesa in posledično primanjkovanje te surovine na Evropskem trgu. Slednje se kaže tudi v tem, da je večina politik EU je že priznala, da je les po koncu življenjske dobe pomembna surovina. Vsebine so predstavili strokovnjaki Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva – Pametne stavbe in dom z lesno verigo, pred tem pa je dr. Luka Juvančič, BF UL predstavil izhodišča biogospodarstva in krožnega gospodarstva; priložnosti za samoizobraževanje in povezovanje deležnikov, ki jih nudi »Orodjarna Bio Rural« pa je prisotnim prikazal Matej Futur. Dogodek je gostil LAS Mežiške doline, potekal pa je v ravnokar odprtem plezalnem centru v Prevaljah.

 Gradiva z delavnice:

Serija dogodkov in delavnic je namenjena izboljšanju znanja o biogospodarstvu in prepoznavanja priložnosti za proizvodnjo lastnih bio-osnovanih izdelkov.

Vsebino dogodkov so pripravili strokovnjaki Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani v okviru projekta BioRural (Obzorje Evropa) in BIOECO-UP (Interreg-CE), dogodke pa organizira Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Prijave do dva dni pred dogodkom na info@drustvo-podezelje.si.

 

nazaj na vrh