Projekt sodelovanja: Ocenjevanje ribjih izdelkov

  • 11 april 2022 |
  • velikost pisave

Osrednji cilj projekta je vzpostaviti dolgoročen sistem za razvoj in promocijo sladkovodnih rib na Slovenskem trgu. S tem namenom so razvili znak kakovosti, ki potrošniku zagotavlja, da jé domačo, kakovostno in zdravo ribo.

Ocenjevanje ribjih izdelkov v letu 2019 je bil prvi tovrsten dogodek v Sloveniji, rezultate pa so razglasili v okviru dogodka Podeželje v mestu, ki se je odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Obiskovalci so lahko okusili jedi, izdelane iz domačih rib iz slovenskih ribogojnic, in se sami prepričali o njihovi kakovosti. Več ocenjevanj je sledilo v letu 2020, proizvajalci pa so lahko svoje izdelke prijavili v tri kategorije: dimljeno, marinirano in ostali ribji izdelki.

V okviru projekta je potekala tudi virtualna kulinarična delavnica »Sladkovodne ribe z Lukom Jezerškom«, posneli so dokumentarno-izobraževalni film ter izdali  knjižico Zdrav kot riba: od ribogojnice do krožnika in brošuro Ocenjevanje ribjih izdelkov.

S projektom želijo LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica in LAS Posavje prispevati »k večji lakoti« po ribah in izdelkih iz rib.

Ribe1

Ribe2

Ribje jedi 1

Ribje jedi 2

 

nazaj na vrh