Grashka veganska blagovna znamka

  • 23 maj 2022 |
  • velikost pisave

Agrobiznis je naslov najboljšega podjetnika 2022 podelil Martinu Rojniku, ustanovitelju blagovne znamke inovativnih ekoloških živil Grashka. Grashka je blagovna znamka veganskih delikates iz ekoloških regionalnih sestavin brez dodanih sintetičnih arom, kokosovih olj ali modificiranih škrobov. Za Grashko stoji 37-letni Martin Rojnik, ki je lani prevzel družinsko ekološko kmetijo na Graški Gori na Koroškem, do lanskega oktobra pa je v Ljubljani vodil vegansko restavracijo Kucha, ki jo je korona spravila na kolena. Hribovska kmetija je srce razvoja Grashke, proizvodnja poteka v Velenju, prodaja pa v Sparovih trgovinah. Z inovativno kozmetiko in čigumiji iz smrekove smole pa so si vozovnico na evropsko tekmovanje v Tallinn prislužile dijakinje - podjetnice Biotehniškega centra Naklo.

Inštitut za nutricionistiko Nutris je liniji izdelkov podelil posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti.

Poleg veganskih delikates bi Rojnik rad vzpostavil mrežo ekoloških gobjih farm od Slovenije do Srbije, kjer bi v lastnem substratu, gojili tudi nove kulture gob. Razvijajo idejo o gojenju gob v zapuščenih rudnikih in na drugih degradiranih območjih.

Martin Rojnik se je kuharskih tehnik učil v Berlinu, nato pa po vrnitvi v Slovenijo je eno sezono delal v Hiši Franko. Je so ustanovitelj Inštituta SURF - inštituta za razširjanje odgovorne kulture rastlinske prehrane, pri čemer mu je največji uspeh prinesla prav veganska restavracija Kucha. Po zaprtju Kuche se je vrnil na Graško Goro in na kmetiji postavil manjšo proizvodnjo, ki ni imela ustrezne infrastrukture. Proizvodne prostore je, ob pomoči Mestne občine Velenje in SAŠA inkubatorja, našel v Velenju. Ima štiri sodelavce, letos pa bo ekipo povečal, okrepil razvoj in povečal proizvodnjo. Hkrati iščejo sredstva za nadaljnji razvoj. Lani so zmagali v Startup Generatorju, pospeševalnem programu SAŠA inkubatorja iz Velenja, in dobili novo znanje, mentorje ter finančno nagrado.

Ne obračajo se le na vegane in vegetarijance. Največji potencial vidijo v vsejedcih, ki želijo zaužiti več hranljivih rastlinskih živil. Ekoživila Grashka prodajajo v Sparu, a jim tudi gostinci odpirajo vrata v svojo kuhinjo. Prodajo širijo v Avstrijo s sodelovanjem s Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu in trgovsko verigo ZADRUGA Bleiburg / Pliberk na avstrijskem Koroškem, kjer so izdelki na voljo že od sredine marca.

Dijaško podjetje leta – spodbujanje podjetništva med srednješolci

Tudi bodoča generacija nadobudnih podjetnikov se uspešno razvija. Dijaško podjetje Resina d.d., ki ga vodijo dijakinje Biotehniškega centra Naklo, je doseglo prvo mesto na tekmovanju dijaških podjetij JA Slovenija. Osvojile so naziv »Dijaško podjetje leta« in si prislužile vozovnico na evropsko tekmovanje v Tallinn. Zasnovale so inovativno kozmetiko in čigumije iz naravne surove smrekove smole, embalažo pa iz plastičnih pokrovčkov. Njihov prispevek je tako na področju inovativnosti, kot tudi pri vpeljavi krožnega gospodarstva. Več o zmagovalcih in tekmovanju TUKAJ.

agrobiznis konferenca manjs

inovativna zivila 2022 manjs

Grashka izdelki manjsa

Biotehniski Naklo 2 manjs

Biotehniski Naklo manjs

nazaj na vrh