Zasedanje Skupščine ELARD

• 19 december 2019 |

Volilna skupščina ELARD, katere član je tudi Društvo za razvoj slovenskega podeželja, je potekala 26. novembra 2019 v kraju Amarante na Portugalskem. Predstavnik DRSP na skupščini je bil Goran Šoster. Na skupščini je bilo izvoljeno novo vodstvo. Predsedovanje ELARDu je od Prtugalske prevzela Švedska LEADER mreža (LUS). Nova predsednica ELARD je Marion Eckart, sicer zaposlena kot vodja LAS Halland. Nova podpredsednika sta Hartmut Berndt iz nemške LEADER mreže BAGLAG in Maria Murciano, predstavnica španske LEADER mreže REDR. Skupščina je sprejela poročilo o delu portugalskega predsedovanja, potrdila delo na projektih, zlasti v Gruziji (ustanovljena mreža LAS) in na Kitajskem (ustanovljena prva kitajska LAS) in obravnavala poročilo iz Evropskega podeželskega parlamenta. Skupščina je sprejela novo članico ELARD, to je LEADER mreža iz Gruzije GALAG.

Vzporedno s skupščino ELARD je bila izvedena tudi programska delavnica, ki jo je moderiral Robert Lukesch, pomembnejša od te pa je bila konferenca o programu LEADER, katere se je udeležilo okrog 150 udeležencev. Med uglednimi gosti so bili predstavniki Evropske komisije (DG Agri, DG Regio), predstavniki dveh evropskih odborov, Odbora regij (CoR) in Ekonomsko socialnega sveta (EESC) in portugalska Ministrica za kmetijstvo. Prezentacije in zaključki konference so predstavljeni na spletni strani ELARD.

Ob zaključku portugalskega predsedovanja je na novembrskih dogodkih ELARD promoviral izdajo nove publikacije »A LEADER JURNEY THROUGH RURAL EUROPE«, v kateri je predstavljeno tudi Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Elektronsko različico knjige lahko odprete na povezavi http://media.voog.com/0000/0041/5573/files/ELARD%20Booklet%20web.pdf