Najuspešnejše podeželsko območje 2019 je Občina Brda

• 16 oktober 2019 |

Razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja v letu 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 (Europäische ARGE Landentwicklung & Dorferneuerung) je slovesno zaokrožila 5. Slovenski podeželski parlament, ki je potekal oktobra 2019 v Halozah. V imenu ocenjevalne komisije je dr. Marija Markeš za najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2019 razglasila Občino Brda, Občina Ljubno pa je prejela priznanje za izjemne dosežke. Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je 19.7.2019 objavilo natečaj za izbor podeželske skupnosti za leto 2019, ki ga je vodila devet članska strokovna komisija v sestavi dr. Marija Markeš, DRSP (predsednica), Alina Cunk Perklič, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Marko Koščak, Fakulteta za turizem Brežice, Univerza v Mariboru, dr. Luka Juvančič, Biotehnična fakulteta, Oddelek za zootehniko, Katedra za agrarno ekonomiko, politiko in pravo, dr. Mojca Golobič, Biotehnična fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitekturo, Katedra za krajinsko planiranje in oblikovanje ter Aleš Zidar, mag. Mojca Metličar in mag. Vesna Erhart, DRSP. Komisija je pregledala vloge in si obe območji tudi ogledala, nato pa se po dolgi razpravi odločila za zmagovalca.

Ocenjevalna komisija je o prijavljenih območjih zapisala:

Občina Brda je v procesu celovitega razvoja podeželja dosegla izjemne rezultate na področju krepitve okolju prijaznega kmetovanja z izjemnim občutkom za kulturno krajino, prizadevanjem za odgovorno ravnanje z naravnimi viri, s skrbjo za trajnostno mobilnost občanov in obiskovalcev, s prepletom delovnih mest v kmetijstvu, vinarstvu, gostinstvu in turizmu ter skladnim prostorskim načrtovanjem z občutkom za dediščino ob hkratnem nastajanju novega, kar vse vodi v krepitev identitete in samozavesti prebivalcev. Ta se kaže v angažiranosti prebivalcev za skupne ideje in skupno dobro ter tudi v skrbi za vse generacije prebivalcev od vrtca do starostnikov. Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor od skrbnega dela v vinogradu do vrhunske ponudbe v domačem kraju kakor tudi na svetovnih trgih, s čimer krepijo ekonomijo lokalnih  prebivalcev.

Občina Brda bo zato Slovenijo zastopala 16. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020, natečaju, ki ga vsaki dve leti razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (Europäische ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung).

Občina Ljubno je v procesu razvoja podeželja  dosegla izjemne rezultate na področju prostovoljnega angažmaja občanov in občank pri odpiranju v svet in iskanju novih idej za razvojne izzive. Zgledno je povezovanje lokalnega gospodarstva, kot pomembnega delodajalca in lokalnih iniciativ za izboljšan dohodek iz turizma, povezanega z splavarsko tradicijo in smučarskimi skoki. Revitalizacija stavbne dediščine, razvoj muzejske dejavnosti, povezovanje turizma in kmetij krepi tudi identiteto in samozavest prebivalcev.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------