Tradicionalna Občina Ljubno, a hkrati povezana in moderno naravnana v prihodnost, je prejela zlato plaketo na evropskem natečaju ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2022

  • 23 december 2022 |
  • velikost pisave

Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE je v letošnjem, že 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za prenovo vasi (European Village Renewal Award 2022 ) izpostavilo temo »Gradimo mostove« in najvišje priznanje podelilo mestu Stadtschlaining, Gradiščanska v Avstriji. Slovenski nacionalni predstavnik Občina Ljubno se je uvrstila med prejemnike druge najvišje nagrade – zlate plakete, saj je žirija ocenila, da je njen razvoj celosten, trajnosten in izjemne kakovosti.

Na natečaju je sodelovalo 21 krajev iz 21 regij v 12 različnih državah Evrope. Uradna podelitev nagrad in priznanj bo potekala maja 2023 pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Vsi vključeni v pripravo natečaja in podporo Občini Ljubno smo izjemno ponosni, da lahko odlične domače in predvsem srčne zgodbe in velike ideje predstavimo širši evropski podeželski skupnosti.

Iskrene čestitke vsem Ljubincem, še posebej pa županu Franju Naraločniku in njegovi ožji ekipi.

Spomnimo: Marca 2022 je Društvo za razvoj slovenskega podeželja, ki mu je Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano zaupalo koordinacijo postopka izbora, objavilo 2. nacionalni natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost pod sloganom »Gradimo mostove« (več). Na natečaj sta se prijavili občini Ljubno in Razkrižje. Zmagovalko nacionalnega natečaja Občino Ljubno je oktobra obiskala tričlanska mednarodna komisija. V oceni so poudarili, da je Ljubno tradicionalna občina, a hkrati moderno naravnana v prihodnost in povezana znotraj občine, v regiji, kot tudi s svetom. Kakovost življenja je na zelo visoki ravni, a vendar ima kraj svoje jedro, kjer čutiš njegov značaj (VEČ).

Na strokovnem posvetu »Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja« je bila Občina Ljubno tudi slovesno razglašena za zmagovalko na nacionalni ravni (VEČ). V obrazložitvi pa je komisija zapisala, da so prevzeli pomembno nalogo stičišča idej in z vztrajnim, poštenim in z odprtim  delom gradili povezave. Danes tvorijo povezano lokalno skupnost, odprto navzven in novim, velikim idejam. Občina Razkrižje je dobila priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja v okviru natečaja.

Dodatne informacije:

Priloge:

 

Baner1 800

Ljubno 1Ljubno 2

Ljubno 3Ljubno 4

Ljubno 5Ljubno 6

 

nazaj na vrh